Η φύση και οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν δημόσια-κοινωνικά αγαθά. Συνεπώς, η σωστή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών προϋποθέτει το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός συμμετοχικού, συνεταιρικού και κοινωνικού μοντέλου. Χρειάζεται να αναπτυχθούν διαδικασίες οι οποίες αποτυπώνουν τις κοινωνικές σχέσεις, επιτρέπουν την έκφραση γόνιμων αντιθέσεων, εξασφαλίζουν τους όρους άσκησης πολλαπλών ελέγχων, και συνάδουν τόσο με τον δημόσιο χαρακτήρα των ΠΠ, όσο και με την ανάγκη προστασίας τους από ανορθολογικές κυβερνητικές επιλογές ή αυθαίρετες ιδιωτικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 συστήνονται 27 Φορείς Διαχείρισης.
Προς το παρόν, έχουν ιδρυθεί 27 Φορείς Διαχείρισης, που αφορούν στις εξής περιοχές:
Φ.Δ. Δέλτα Έβρου
Φ.Δ. Δάσους Δαδιάς
Φ.Δ. Λίμνης Κερκίνης
Φ.Δ. Λιμ/σας Μεσολογγίου
Φ.Δ. Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα
Φ.Δ. Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης
Φ.Δ. Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου - Β. Σποράδων
Φ.Δ. Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας
Φ.Δ. Όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού
Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδος Ιωαννίνων
Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού
Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς
Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου
Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Πρεσπών
Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Αίνου
Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Παρνασού
Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας
Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Οίτης
Φ.Δ. Στενών και εκβολών Καλαμά
Φ.Δ. Χελμού - Βουραϊκού
Φ.Δ. Οροσειράς Ροδόπης
Φ.Δ. Καρπάθου - Σαρίας
Φ.Δ. Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου
Φ.Δ. Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου
Φ.Δ. του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσπάθεια της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας δεν τερματίζεται με τη θεσμοθέτηση προστατευόμενων περιοχών, ουσιαστικά τότε αρχίζει! Η κήρυξη είναι μεν ένα απολύτως αναγκαίο βήμα αλλά από μόνη της δεν επαρκεί.
Είναι εξίσου απαραίτητο να εξασφαλιστεί το καθεστώς διαχείρισης, δηλαδή ο προσδιορισμός και η εφαρμογή των μέτρων, των ενεργειών και των παρεμβάσεων που χρειάζονται για την αποτελεσματική προστασία, οργάνωση και λειτουργία των προστατευόμενων περιοχών, ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη αυτό που όλοι διατείνονται ότι αποτελεί στόχο τους, δηλαδή η προστασία και η διατήρησή τους, και παράλληλα να αρχίσουν να ικανοποιούνται οι βασικές δεσμεύσεις προς την ΕΕ για την προστασία ενδιαιτημάτων και ειδών, και να προωθηθούν ταχύτερα οι διαχειριστικές ρυθμίσεις στις προστατευόμενες περιοχές.
Απαιτούνται επομένως φορείς διαχείρισης, εγκατεστημένοι επί τόπου, με διεπιστημονική στελέχωση, αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.
Πηγή: callisto.gr