Σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την ζωή και τις μετακινήσεις για περισσότερα από 1000 πουλιά, θα έχουν οι ειδικοί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «Εκπαίδευση του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού στην τεχνική δακτυλιώσεων της ορνιθοπανίδας».
Η εκπαίδευση του προσωπικού που πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις από εξειδικευμένους δακτυλιωτές. Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν στα πουλιά, μικρά μεταλλικά δακτυλίδια τα οποία φέρουν ένα κωδικό ο οποίος δίνει πληροφορίες για την ηλικία, το μήκος των φτερών ,το βάρος ,το λίπος, αλλά και τα μεταναστευτικά μονοπάτια που ακολουθούν. Η πρώτη φάση των δακτυλιώσεων έγινε από τις 12-19 Σεπτεμβρίου 2015 και η δεύτερη από τις 31 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου 2015 στην περιοχή της Στρογγυλής.
Τον Σεπτέμβριο δακτυλιώθηκαν συνολικά 528 πουλιά από 34 διαφορετικά είδη, ενώ τον Νοέμβριο ο αριθμός των δακτυλιώσεων, έφθασε τα 480 πουλιά από 29 είδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δακτυλιώθηκαν και κάποια σπάνια είδη πουλιών, όπως είναι ο Νανοδρυοκολάπτης και ο Γαλαζολαίμης, τα οποία συναντώνται σε μικρό αριθμό.
Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, αλλά και μέλη των Φορέων Διαχείρισης Στενών Εκβολών Αχέροντα-Καλαμά και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που συμμετείχαν στις δακτυλιώσεις εκπαιδεύτηκαν, στο στήσιμο των διχτυών, την εξαγωγή των πουλιών από τα δίχτυα, τη δακτυλίωση, τον προσδιορισμό ηλικίας και φύλου και τη λήψη σωματομετρικών στοιχείων.
Η αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν στις δύο αυτές φάσεις των δακτυλιώσεων, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις μεταναστευτικές μετακινήσεις, αλλά και τη διάρκεια ζωής των πουλιών.