Το διατηρημένο σώμα ενός ρινόκερου με τρίχωμα αποκάλυψε νέες ιδέες για το πώς ήταν αυτό το εξαφανισμένο γιγάντιο ζώο όταν ζούσε.
Ο τριχωτός ρινόκερος ήταν κάποτε ένα από τα πλέον υπεράριθμα μεγάλα θηλαστικά που ζούσαν στην Ευρασία, αλλά μόνο ελάχιστοι διατηρημένοι σκελετοί έχουν βρεθεί.
Τώρα η μελέτη ενός θηλυκού τέτοιου ρινόκερου που βρέθηκε στη Σιβηρία αποκαλύπτει ότι το ζώο ήταν φυτοφάγο, το οποίο τρεφόταν κυρίως με δημητριακά, και σε μέγεθος παρόμοιο με αυτό του ρινόκερου τύπου Javan, που ζει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο ήταν πολύ αργό στην αναπαραγωγή, είχε μια κοντόχοντρη ουρά και αυτιά και πιθανόν οδηγήθηκε στην εξαφάνιση λόγω της δυσκολίας του να επιζήσει σε πιο πυκνό χιόνι, που έγινε πιο σύνηθες καθώς άλλαζε το κλίμα, λένε οι επιστήμονες. Επίσης φαίνεται πως είχε μακρύ σώμα και κοντά πόδια, ίσια κέρατα και χοντρή επιδερμίδα καλυμμένη από χοντρή γούνα.
Λεπτομέρειες της ανακάλυψης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Biology Bulletin.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια μελέτη που πραγματοποίησε η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στο Γιάκουτσκ.
Ο ερευνητής Gennady Boeskorov μελέτησε τη σωρό ενός τέτοιου ρινόκερου που ανακαλύφθηκε το 2007 στα χαμηλότερα επίπεδα του ποταμού Kolyma. Το ζώο βρέθηκε θαμμένο σε βάθος 5 με 9 μέτρα ενός ορυχείου.