Έζησε περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια πριν από κάθε άλλο γνωστό είδος
Τον πρώτο ή – τέλος πάντων- έναν από τους πρώτους δεινόσαυρους που πάτησαν ποτέ στη Γη, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Και μάλιστα, στους διαδρόμους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Οι ερευνητές είπαν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά σε ένα μυστηριώδες απολίθωμα που βρισκόταν εδώ και δεκαετίες στη συλλογή του μουσείου αλλά δεν του είχαν δώσει τη δέουσα προσοχή. Και διαπίστωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ένα δεινόσαυρο ο οποίος έζησε από 10 έως και 15 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο γνωστό μέχρι σήμερα είδος δεινοσαύρων. Τα γιγαντόσωμα αυτά ζώα κυριάρχησαν στον πλανήτη μας πριν από περίπου 245 εκατομμύρια χρόνια.
Εν αντιθέσει με τους τεράστιους απογόνους του, ο προπάτορας αυτός των δεινοσαύρων έχει μέγεθος ίσαμε ένα σκύλο ράτσας Λαμπραντόρ και οι ερευνητές τον βάφτισαν Nyasasaurus parringtoni. Όνομα που προέρχεται από τη λίμνη της νότιας Αφρικής, Νιάσα και το όνομα του επιστήμονα που συνέλεξε το δείγμα σε μια τοποθεσία κοντά στη λίμνη τη δεκαετία του 1930, του Ρεξ Πάρρινγκτον.
“Έπρεπε να εξετάσουμε το δείγμα από μια άλλη οπτική γωνία”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο Πολ Μπάρετ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, υπεύθυνος της μελέτης. “Αυτό το δείγμα γεφυρώνει το κενό στο αρχείο των απολιθωμάτων και αποδεικνύει ότι η ύπαρξη των δεινοσαύρων τοποθετείται σε ακόμα παλαιότερη εποχή από ότι είχε αποδειχτεί”.
Το εν λόγω απολίθωμα είχε εξετασθεί από ερευνητές τη δεκαετία του 1950, αλλά δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, είπε ο Μπάρετ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μήκος του Nyasasaurus δεν ξεπερνούσε τα 2 μέτρα –από το κεφάλι έως την ουρά- και ζύγιζε 20 με 60 κιλά.
“Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο δείγμα μοναδικό είναι ότι έχει μεγάλη ιστορία. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 30, εξετάστηκε τη δεκαετία του 50 και τώρα 80 χρόνια μετά φαίνεται ότι είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε μέρος του παζλ”, δήλωσε ο Μπάρετ.