Το ξέρατε ότι τα βοοειδή στα εκτροφεία – και ιδίως οι γαλακτοφόρες αγελάδες - ευθύνονται για περίπου το 44% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα; Κι όμως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι αγελάδες αποβάλλουν 450 ως 550 γραμμάρια μεθανίου ημερησίως, συμβάλλοντας δραματικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου!
Τώρα όμως βρέθηκε λύση. Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής που μειώνει κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου, αέριο που παράγεται από το πεπτικό σύστημα των ζώων.
Η ζύμωση στην μεγάλη κοιλία των βοοειδών, των αρνιών και των κατσικιών παράγει μεθάνιο, το οποίο προκύπτει από την δράση μικροοργανισμών κατά την πέψη. Τα ζώα αυτά οφείλουν να αποβάλλουν τα αέρια αυτά για να επιβιώσουν.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η ουσία 3-νιτροξυπροπανόλη (3-NOP), μπλοκάρει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή του μεθανίου στην μεγάλη κοιλία των ζώων αυτών χωρίς να επηρεάζει την πέψη.
Η έρευνα διήρκεσε τρεις μήνες σε βουστάσια του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Πενσιλβάνια (Penn State University), στις ανατολικές ΗΠΑ. Το συμπλήρωμα διατροφής δόθηκε σε 48 αγελάδες Holstein και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η νέα αυτή ουσία αναστέλλει την παραγωγή μεθανίου, χωρίς να επηρεάζει το βάρος τους η την ποσότητα γάλακτος που παράγουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος αμερικανικής επιθεώρησης Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους επαγγελματίες και τους ειδικούς του χώρου.
Πρόκειται για μια "πολλά υποσχόμενη" ουσία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερμάιας Κίμπρεμπ, καθηγητής επιστημών ζωϊκής παραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα αυτή, εξηγώντας ότι "το 30% συνιστά μια τεράστια μείωση που μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά όσον αφορά τα αέρια του αγροτικού τομέα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου".
Ο αγροτικός τομέας ευθύνεται για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές, κυρίως CO2 και μεθανίου.