Τον ταμιευτήρα της πρώην λίμνης Κάρλα, για την ασφάλεια και ζεστασιά του δικού τους "σπιτικού", επέλεξαν ροδοπελεκάνοι, αφού εκεί, στα τέλη Ιουνίου, τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά από ειδικούς ορνιθολόγους η ύπαρξη εννέα φωλιών με αβγά.
Οι ερευνητές της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας -Μαυροβουνίου -Κεφαλοβρύσου -Βελεστίνου, κάνουν λόγο για "ιστορικής σημασίας" γεγονός και "μεγάλη περιβαλλοντική επιτυχία", καθώς δεν είχε -μέχρι σήμερα- παρατηρηθεί ξανά φώλιασμα του συγκεκριμένου είδους πελεκάνων μακριά από τις δύο μοναδικές αποικίες τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: στο Δέλτα του Δούναβη και στη λίμνη Μικρή Πρέσπα.
Οι ροδοπελεκάνοι άρχισαν να εμφανίζονται στον ταμιευτήρα το φθινόπωρο του 2013. Σταδιακά, οι αριθμοί του είδους αυτού αυξάνονταν, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο του 2014, οπότε και ξεπέρασαν τα 550 άτομα. Το 2015, οι πολύ υψηλοί αριθμοί ροδοπελεκάνων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της άνοιξης προξένησαν μεγάλη εντύπωση και έτσι, ύστερα από εντατική παρατήρηση και έρευνα με ειδικά τεχνολογικά μέσα, τεκμηριώθηκε η ύπαρξη των εννέα φωλιών με αβγά, στα τέλη Ιουνίου.
Ο ταμιευτήρας, εκτός από την τρίτη πλέον γνωστή αποικία ροδοπελεκάνων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί και την τέταρτη αποικία αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα.
Το 2009, ελάχιστους μήνες μετά την ολοκλήρωση του ταμιευτήρα της Κάρλας και την έναρξη εισόδου των πρώτων υδάτων, εμφανίστηκαν οι πρώτοι αργυροπελεκάνοι, ενώ η πρώτη φωλιά δημιουργήθηκε το 2012.
Το 2015, οι φωλιές ξεπέρασαν τις 100, κάνοντας την Κάρλα την τέταρτη μεγαλύτερη αποικία στην Ελλάδα ενός εμβληματικού είδους πτηνού που απειλείται με εξαφάνιση. Σήμερα, οι συνολικοί αριθμοί αργυροπελεκάνων που βρίσκονται εκεί, κατά περιόδους, ξεπερνούν τα 900-1000 πουλιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων της ΕΠΠ και του Φ.Δ. της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας -Μαυροβουνίου -Κεφαλοβρύσου -Βελεστίνου, οι οποίοι παρακολουθούν συστηματικά την εξέλιξη των πληθυσμών των πελεκάνων, ο ταμιευτήρας της πρώην λίμνης Κάρλα τείνει να εξελιχθεί σε ιδιαίτερης σημασίας τόπο για τα υδρόβια πουλιά και μάλιστα για τους πελεκάνους. Η παρουσία και των δύο ειδών πελεκάνων στην πρώην λίμνη ήταν γνωστή για πάνω από 70 χρόνια, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις για φώλιασμα των πουλιών εκεί.
Οι επιστήμονες της ΕΠΠ επισημαίνουν την ανάγκη να διασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα εγγυώνται τη συνέχιση του φωλιάσματος των πελεκάνων στον ταμιευτήρα της Κάρλας και στο μέλλον. "Όλες οι δομές του ΥΠΑΠΕΝ, της Περιφέρειας και των Δήμων θα πρέπει να φροντίσουν πως τα πτηνά θα έχουν χώρο φωλιάσματος και θα τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι πλήρωσης του ταμιευτήρα χωρίς αυξομειώσεις, ότι δεν θα υπάρχει ανθρώπινη ενόχληση και απειλή εναντίον τους, ότι η ποιότητα των νερών και των ψαριών θα είναι ασφαλής τόσο για τα πουλιά όσο και για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και βεβαίως ότι ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας θα ενισχυθεί έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του" αναφέρεται σε ανακοίνωση.