Η Ντόχα, η πρωτεύουσα του Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς φιλοξενεί τη σύσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η αλήθεια είναι, πως η ίδια η Ντόχα προσφέρει ένα παράδειγμα προς... αποφυγή όσον αφορά στην καταπολέμηση του φαινομένου που καταστρέφει τον πλανήτη.
Γιατί;
Ιδού μερικοί λόγοι που η Ντόχα αποτελεί... αντι-παράδειγμα στην προστασία του περιβάλλοντος
- Το Κατάρ είναι 1ο παγκοσμίως όσον αφορά στις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου ενόχου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ο μέσος πολίτης της χώρας σπαταλά 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από το μέσο Αμερικανό και 7,6 φορές περισσότερη από το μέσο Κινέζο.
- Οι πολίτες του Κατάρ δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας αφού το ρεύμα για όλους είναι δωρεάν.
- Εκτός του ρεύματος, οι πολίτες έχουν και δωρεάν νερό -διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι το Κατάρ δεν έχει ούτε μια λίμνη, ούτε ένα ποτάμι.
- Εκτός από την αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, το Κατάρ βασίζεται σε ενεργοβόρες διαδικασίες αφαλάτωσης νερού για να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες ύδατος.
- Στη Ντόχα, η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι 41° Κελσίου και το χειμώνα 26° Κελσίου. Συνεπώς είναι προφανές ότι η πόλη σπαταλά τεράστιες ποσότητες ενέργειας για κλιματισμό των ξενοδοχείων της, των ουρανοξυστών και άλλων εγκαταστάσεων.
- Εκτός των πετρελαϊκών αποθεμάτων, το Κατάρ έχει στο υπέδαφός του και το 15% των συνολικών αποθεμάτων φυσικού αερίου του πλανήτη.
- Όπως και πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, το Κατάρ δεν έχει καμία σύμβαση που να το υποχρεώνει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου. Και δεν έχει καταθέσει ούτε εθελοντικά κάποια σχετική δέσμευση.