Μειώνεται η αποψίλωση στα δάση του Αμαζονίου

Μια καλή είδηση για το περιβάλλον μετέδωσε σήμερα από τη Βραζιλία η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Iζαμπέλα Τεσέιρα.

Όπως ανακοίνωσε, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της χρονιάς για τα δάση του Αμαζονίου, η αποψίλωση έφτασε μεταξύ του Αυγούστου του 2011 και του Ιουλίου του 2012 στο χαμηλότερο επίπεδό της, αφότου οι αρχές ξεκίνησαν την καταγραφή στατιστικών στοιχείων στον τομέα αυτό το 1988.

Για το διάστημα λοιπόν από τον Αύγουστο του 2011 έως και τον Ιούλιο καταγράφηκε αποψίλωση σε 4.656 τετραγωνικά χλμ.  μια έκταση μειωμένη κατά 27% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ανώτατο επίπεδο αποψίλωσης των δασών είχε σημειωθεί το διάστημα  2003-2004, επηρεάζοντας έκταση 27.700 τετραγωνικών χλμ.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει καταστήσει την αναχαίτιση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου έναν από τους κύριους στόχους της στον αγώνα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και δεσμεύτηκε το 2009 να μειώσει την αποψίλωση των δασών κατά 80% μέχρι το 2020.

Πυρκαγιές, γεωργία, κτηνοτροφία, καθώς και η παράνομη εκμετάλλευση του ξύλου και των ορυκτών είναι ανάμεσα στα βασικά αίτια της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, σύμφωνα με τις αρχές.