Θηλιά στο λαιμό μας κυριολεκτικά αποδεικνύεται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες σε νέα έρευνα, η χρόνια έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο στένωσης των αρτηριών του λαιμού. Οι αρτηρίες αυτές είναι που τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλό του. Έτσι αυξάνει η πιθανότητα για εγκεφαλικό.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, κινδυνεύουν περισσότερο με στένωση των καρωτίδων.
Η στένωση των καρωτίδων προκαλείται από την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες του λαιμού και ευθύνεται για πάνω από τα μισά εγκεφαλικά. Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας με καρδιαγγειακά προβλήματα, όμως είχαν εστιάσει το πρόβλημα στην καρδιά και στις αρτηρίες της. Η νέα μελέτη είναι ουσιαστικά η πρώτη που αναδεικνύει τις καρδιαγγειακές συνέπειες της ρύπανσης για τον λαιμό και το κεφάλι.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ιατρικό συνέδριο στο Σαν Ντιέγκο, καθώς και παράλληλη δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 300.000 ανθρώπους, που είχαν υποβληθεί σε καρδιαγγειακές εξετάσεις.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν το επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ανάλογα με το πού έμενε κάθε άνθρωπος), με την κατάσταση των καρωτίδων του. Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως όσοι άνθρωποι ζούσαν στις περιοχές με την μεγαλύτερη ρύπανση, είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να εμφανίσουν στένωση αρτηριών, σε σχέση με όσους ζούσαν στις περιοχές με την μικρότερη ρύπανση.
Η μελέτη εστιάστηκε στη σωματιδιακή ρύπανση, με σωματίδια μικρότερα από δύο μικρόμετρα σε διάμετρο. Η ρύπανση αυτή του αέρα είναι η πιο συνηθισμένη στις πόλεις και προέρχεται κυρίως από εξατμίσεις αυτοκινήτων και άλλες καύσεις (ξύλων και άνθρακα).
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ιδίως για τους ανθρώπους που είναι πολύ νέοι, πολύ γέροι ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτη), η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η ρύπανση του αέρα σε ανοικτό και κλειστό χώρο συνδέεται με περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από αναπνευστικές και άλλες παθήσεις κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται ακόμη συχνά φωτιές για θέρμανση και για μαγείρεμα.