Τα ζώα έχουν διαφορετικά συστήματα μνήμης, τα οποία χωρίζονται στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και σε εξειδικευμένες μνήμες, που τα βοηθούν στην επιβίωσή τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από μια ομάδα επιστημόνων από τη Σουηδία.
Σε σχέση με τους ανθρώπους τα ζώα δε θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά αντίθετα τείνουν να διατηρούν τις χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν.
Τα σκυλιά ξεχνούν μέσα σε δύο λεπτά, ενώ οι χιμπατζήδες θα ξεχάσουν κάτι που έχει συμβεί μέσα σε περίπου 20 δευτερόλεπτα. Από την άλλη, οι μπαμπουίνοι, οι μακάκοι και οι απλόρρινοι έχουν μνήμη ελαφρώς υψηλότερη από αυτή μιας μέλισσας.
Οι ερευνητές μελέτησαν 25 είδη ζώων, από περιστέρια μέχρι δελφίνια και βρήκαν ότι η μέση διάρκειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης των ζώων ήταν 27 δευτερόλεπτα.
"Σε ό,τι έχει να κάνει με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, φαίνεται ότι λειτουργεί με σχεδόν παρόμοιο τρόπο σε όλα τα ζώα" εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής ηθολογίας στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Johan Lind. "Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πίθηκοι δε θυμούνται καλύτερα από τους ποντικούς, όμως τα αποτελέσματα είναι σαφή. Η ανθρώπινη μνήμη ξεχωρίζει γιατί είναι τόσο ευαίσθητη και επιδεκτική και φαίνεται πως οτιδήποτε μπορεί να παραμείνει στη μνήμη του ανθρώπου για μεγάλο χρονικό διάστημα".
Στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τα ζώα αποθηκεύουν πληροφορίες σχεδόν για τα πάντα, όμως οι πληροφορίες αυτές εξαφανίζονται γρήγορα. Από την άλλη, έχουν μια ποικιλία εξειδικευμένων μνημών, οι οποίες μπορούν μεν να αποθηκεύσουν μόνο συγκεκριμένο τύπο πληροφοριών, όμως αυτές αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα, ένα κοράκι μπορεί να θυμάται την ακριβή τοποθεσία των κρυμμένων καρπών για μήνες, όμως το ίδιο πτηνό δυσκολεύεται να θυμηθεί άλλα πράγματα διαφορετικού περιεχομένου ακόμη και για ένα λεπτό.
"Αυτό φαίνεται πως βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα ζώα, εκτός από τον άνθρωπο" πρόσθεσε ο καθηγητής Magnus Enqvist.
Μιλώντας στο National Geographic ο DrLind σχολίασε πως από τη στιγμή που οι χιμπατζήδες είναι ο κοντινότερος συγγενής μας, ο ίδιος εξεπλάγη από τη χαμηλή τους επίδοση. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη ικανότητα μνήμης εξελίχθηκε αφότου "διαχωριστήκαμε" από τον πιο πρόσφατο, κοινό πρόγονό μας με τους χιμπατζήδες, πάνω από έξι εκατομμύρια χρόνια πριν.
Κάποια στιγμή στην προϊστορία μας, αναπτύξαμε διανοητικές ικανότητες, οι οποίες επέτρεψαν στους ανθρώπους να μιλούν, να μάθουν ανάγνωση και να χτίσουν πολύπλοκες κοινότητες.
"Η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πώς άλλαξε η ανθρώπινη ψυχολογία τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια" κατέληξε ο καθηγητής ψυχολογίας στο Brooklyn College, Stefano Ghirlanda.