H ανθρώπινη παρέμβαση έχει θέσει σε κίνδυνο το σπάνιο αρπακτικό με την ονομασία σπιζαετός. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν εξαφανιστεί πολλά μεγάλα αρπακτικά πουλιά από πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ ο πληθυσμός τους παρουσιάζει σημαντική συρρίκνωση.
Ο Σπιζαετός είναι είδος αετού που απαντάται στον ελλαδικό χώρο.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Aquila fasciata (παλαιότερη ονομασία και τωρινό συνώνυμο Hieraaetus fasciatus) και περιλαμβάνει 2 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος A. f. fasciata. (Vieillot, 1822). Δεν πρέπει να συγχέεται με τα ομώνυμα μέλη του γένους Spizaetus, που δεν απαντώνται στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η λατινική λέξη fasciatus-a προέρχεται από την επίσης λατινική λέξη fascia, που σημαίνει «δέσμη, ζώνη, ταινία» και σχετίζεται, πιθανότατα, με τη μορφολογία του κάτω μέρους του πτηνού, που έχει χαρακτηριστική σκούρα ζώνη στις φτερούγες και στη ουρά.
Η αγγλική ονομασία του είδους Bonelli’s Eagle, οφείλεται στον Ιταλό ζωολόγο Φ. Α. Μπονέλι (1784-1830), προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε το είδος.
Ο σπιζαετός προστατεύεται επαρκώς τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται απειλές κατά του είδους.Οι άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του σχετίζονται με τη θανάτωσή του από τη λαθροθηρία, τις προσκρούσεις σε ηλεκτροφόρα καλώδια και ανεμογεννήτριες. Οιέμμεσες πιέσεις σχετίζονται με την κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων που προορίζονται για άλλα είδη, την ενόχληση κοντά στη φωλιά του, την διάνοιξη δρόμων και την πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές, τη μείωση των θηραμάτων του, και γενικότεραμε τις συνεχείς και έντονες δραστηριότητες του ανθρώπου που έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των βιοτόπων που φωλιάζει, αναπαράγεται και κυνηγά ο σπιζαετός.
Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους αρπακτικό, ισχυρό και πολύ ευέλικτο, μεγαλύτερο και βαρύτερο από τις Γερακίνες (Buteo sp.) που, κατά την πτήση δίνει περισσότερο την εντύπωση ενός υπερμεγέθους γερακιού, παρά αετού. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική του ευελιξία, γεγονός που τον καθιστά έναν εξαιρετικό αλλά διακριτικό κυνηγό, γι’ αυτό και δύσκολα παρατηρείται στο πεδίο, παρόλο που βρίσκεται πολλές ώρες στον αέρα. Επίσης μπορεί να αιωροπορεί (gliding) κατά ζεύγη στις βουνοπλαγιές.