Οι φυσικές καταστροφές διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες

Την ανησυχία της για τις κοινωνικές επιπτώσεις, που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ακόμα και οι καταστροφές που συχνά σημειώνονται, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, οι κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να διευρύνουν το κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών της ηπείρου, καθώς αυξάνεται το κόστος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, καταιγίδες, κύματα καύσωνα κλπ).

Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, η οικονομική, τεχνολογική και θεσμική ικανότητα αντιμετώπισης των καταστροφών και προσαρμογής στις νέες συνθήκες δεν είναι ίση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και "όταν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πλήττουν περιοχές με μικρή ικανότητα προσαρμογής, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές", υπογραμμίζει.

Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι την τελευταία δεκαετία η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη ήταν κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κάτι που καθιστά τη σημερινή περίοδο την πιο θερμή, η οποία έχει καταγραφεί ποτέ.

Την ίδια περίοδο, οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν στη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά μειώθηκαν στο νότο, ο οποίος πλήττεται από ξηρασία, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές άνευ προηγουμένου. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκφράζει ανησυχία για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.
 
Στις χώρες του Νότου, επίσης, αναμένεται ότι θα αυξηθεί πολύ η κατανάλωση ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστούν οι καύσωνες, ενώ η δυτική και η βόρεια Ευρώπη θα πρέπει να συνηθίσουν σε ασυνήθιστες ζέστες. Στη βόρεια Ευρώπη, οι χειμωνιάτικες καταιγίδες θα είναι πιο έντονες, ενώ στην ανατολική θα παρατηρηθεί σοβαρή ξηρασία. Σε όλες τις περιοχές θα σημειώνονται ολοένα και συχνότερα πλημμύρες, ενώ στα παράλια θα αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας.