Μια μορφή παρθενογένεσης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε φίδια. Συγκεκριμένα, στη Νότια Αμερική, υπάρχουν οχιές που μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς την παρουσία αρσενικού. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για προαιρετική παρθενογένεση, που είχε ξεκινήσει αρχικά σε είδη που τελούν υπό αιχμαλωσία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το αποτέλεσμα της έρευνα είναι ικανό να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για την αναπαραγωγή των ζώων και την εξέλιξη τους. Η προαιρετική παρθενογένεση ξεκίνησε αρχικά στα κοτόπουλα που βρισκόταν εσώκλειστα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί σε κάποια είδη φιδιών , καρχαριών, σαυρών και πουλιών.
Επιπλέον επισημαίνεται πως όλες οι «παρθενικές γέννες» δημιουργούνται σε ζώα που βρίσκονται μακριά από αρσενικά. Ο Warren Booth από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα που μελετάει το φαινόμενο, χαρακτηρίζει τις παρθενικές γέννες ως ιδιαίτερες καινοτομίες. Μαζί με τους συνεργάτες του ερεύνησαν τέτοιου είδους φαινόμενα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου υπάρχουν διάφορα είδη φιδιών. Πιο συγκεκριμένα αιχμαλώτισαν έγκυες οχιές. Αφού ολοκληρώθηκε η γέννα οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν τα φυσικά και γενετικά χαρακτηριστικά της. Από τα 22 φίδια που μελετήθηκαν βρέθηκε ένα θηλυκό που είχε κάνει παρθενική γέννηση.
“Η συχνότητα ήταν αυτή που μας σόκαρε, αφού 2,5 έως 5% της εγκυμοσύνης των φιδιών προέρχεται από την παρθενική γέννα” δήλωσε ο Βοοth. H παρθενική γέννα ή παρθενογένεση προκύπτει όταν το αυγό μεγαλώνει χωρίς να έχει δημιουργηθεί με το αρσενικό σπέρμα. Πρόσφατα στη λίστα των ζώων που εγκυμονούν χωρίς την παρουσία του αρσενικού προστέθηκαν και οι ζέβρες.
Μέχρι στιγμής ωστόσο παραμένει άγνωστο, εάν τα φίδια καταφεύγουν στην παρθενική εγκυμοσύνη ή οφείλεται σε κάποια ασθένεια. Επίσης άγνωστο παραμένει εάν οι απόγονοι που προκύπτουν από παρθενική γέννα θα υιοθετήσουν την ίδια μέθοδο για να αναπαρχθούν.