Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η φράση "ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου" αποδίδεται στους σκύλους… και όχι στις γάτες.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από… τα γονίδια που έχουν οι γάτες.
Μπορεί να συγκατοικούν με ανθρώπους εδώ και τουλάχιστον 9.000 χρόνια, ωστόσο οι γάτες δεν είναι τόσο εξημερωμένες όσο οι σκύλοι, αναφέρουν ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Για την ακρίβεια, ο κύριος λόγος για τον οποίο μένουν δίπλα στους ανθρώπους, είναι απλά γιατί τους αρέσουν… οι ανταμοιβές.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Independent, οι ερευνητές μελέτησαν την αλληλουχία του γονιδιώματος των κατοικίδιων γατών με αυτό των άγριων γατών, για να δουν σε ποια σημεία διαφέρουν. Παρότι ανακάλυψαν, ότι σε συγκεκριμένες περιοχές υπήρχαν σημαντικές παραλλαγές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γάτες είναι μόνο "ημι-εξημερωμένες".
"Οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, είναι στην πραγματικότητα μόνο ήμι-εξημερωμένες, καθώς ‘χωρίστηκαν’ από τις άγριες γάτες σχετικά πρόσφατα" εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Genome, WesWarren.
Οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές στα γονίδια των εξημερωμένων γατών, τα οποία προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι σχετίζονται με συμπεριφορές όπως η μνήμη, ο φόβος και η αναζήτηση της ανταμοιβής. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές, θεωρούνται πολύ σημαντικές στη διαδικασία της εξημέρωσης.
"Οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να καλωσόρισαν τις γάτες, επειδή ήλεγχαν τον πληθυσμό των τρωκτικών, που έτρωγαν τις σοδειές τους. Υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι θα πρόσφεραν διάφορες ανταμοιβές στις γάτες για να παραμένουν κοντά τους" πρόσθεσε ο καθηγητής.
Αυτό σημαίνει ότι, οι γάτες που θα προτιμούσαν να ζουν μια μοναχική ζωή είχαν ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν κοντά στους ανθρώπους και, με τον καιρό οι άνθρωποι μάλλον επέλεξαν τις πιο ήμερες ως κατοικίδια.
Οι έρευνες γύρω από την αλληλουχία γονιδιώματος των γατών ξεκίνησε αρχικά το 2007, με σκοπό τη μελέτη κληρονομικών ασθενειών στις κατοικίδιες γάτες. Διαπίστωσαν ότι η κύρια διαφορά μεταξύ των κατοικίδιων γατών και των άγριων συγγενών τους έγκειτο σε χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα και τα σχήματα του τριχώματος, η δομή του προσώπου και το επίπεδο εξημέρωσης.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά βασικά χαρακτηριστικά, όπως η σαρκοβόρα διατροφή και η εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στα γονιδιώματα.
"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι η επιλογή της ευπείθειας, ως αποτέλεσμα της συνήθειας των ανταμοιβών που προσέφεραν οι άνθρωποι, ήταν πιθανότητα η κύρια αιτία, εξαιτίας της οποίας άλλαξε το γονιδίωμα των πρώτων εξημερωμένων γατών".
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences: Early Edition.