Τα έντομα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν 480 εκατ. χρόνια

Πριν από 480 εκατομμύρια χρόνια, σχεδόν μαζί με τα πρώτα φυτά της ξηράς, εμφανίστηκαν τα πρώτα έντομα. Ενώ έβγαλαν φτερά και πέταξαν πριν από 406 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Και αυτό έγινε όταν τα φυτά μεγάλωσαν αρκετά και σχημάτισαν τα πρώτα δάση.

Αυτά δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι τώρα γενετική μελέτη για την εξέλιξη των εντόμων. Αποδεικνύει δε την άμεση αλληλεξάρτηση των φυτών και των εντόμων καθώς τα μεν επηρεάζονται από τα δε.

Η μελέτη έγινε από μια μεγάλη διεθνή ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science".

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως τα έντομα εμφανίστηκαν πριν από περίπου 410 εκατ. χρόνια, δηλαδή 70 εκατ. χρόνια λιγότερα.

Πάντως οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι τα πρώτα εκείνα έντομα είναι πιθανόν να μην έμοιαζαν καθόλου με τα σημερινά.

Τα έντομα ήσαν από τα πρώτα ζώα που αποίκισαν ευρέως και εκμεταλλεύθηκαν τα οικοσυστήματα της θάλασσας και της στεριάς. Όχι μόνο πέταξαν πρώτα στον αέρα (θα περνούσαν άλλα 200 εκατ. χρόνια για να σηκωθούν στον αέρα τα φτερωτά ερπετά, οι πτερόσαυροι), αλλά ήσαν και τα πρώτα που έζησαν κοινωνικά σε ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες.

Την εποχή των δεινοσαύρων, ήδη γύρω τους τριγυρνούσε μια πληθώρα (ενοχλητικών) εντόμων, ενώ, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, οι μύγες που ταλαιπωρούσαν τους ανθρώπους των σπηλαίων πριν από 200.000 χρόνια, δεν διέφεραν ιδιαίτερα από τις σημερινές.

Σήμερα πια τα έντομα υπάρχουν παντού, καθώς είναι η ομάδα με τα περισσότερα είδη από κάθε άλλο ζώο (περίπου τα δύο τρίτα όλων των γνωστών ειδών ζώων είναι έντομα). Ζουν στον πλανήτη μας εκατομμύρια είδη εντόμων, πολλά από τα οποία παίζουν πολύ ευεργετικό ρόλο για τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη οικονομία (π.χ. κάνοντας επικονίαση των φυτών) και άλλα αρνητικό ρόλο (π.χ. μεταφορά ασθενειών). Όχι σπάνια κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται, να σιχαίνονται, να νιώθουν ενόχληση ή να αρρωσταίνουν εξαιτίας τους, αν και μερικοί τολμηροί τρώνε ακόμη και έντομα.