Κατά 26% έχει αυξηθεί το pH των ωκεανών τα τελευταία 200 χρόνια. Τα νερά των ωκεανών έχουν απορροφήσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του CO2 που εκπέμπεται στον πλανήτη εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αναφέρει έκθεση επιστημόνων που παρουσιάστηκε στη Σεούλ .
Τριάντα ερευνητές, στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD), έχουν εξετάσει εκατοντάδες υπάρχουσες έρευνες για το φαινόμενο αυτό και προετοίμασαν μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην πόλη Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας με την ευκαιρία του 12ου συμποσίου της CBD, της διεθνούς οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος εξ αιτίας της ταχύτητάς του η οποία είναι πρωτοφανής και των ποικίλων επιπτώσεων στα οικοσυστήματα κατά τις επόμενες δεκαετίες.
«Είναι πλέον αναπόφευκτο ότι τα επόμενα 50 με 100 χρόνια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξήσουν περαιτέρω την οξύτητα των ωκεανών σε επίπεδα που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις, ως επί το πλείστον αρνητικές, στους θαλάσσιους οργανισμούς, στα οικοσυστήματα καθώς και στα αγαθά και τις υπηρεσίες που παρέχουν» αναφέρουν οι επιστήμονες.
Τα κοράλλια, μαλάκια και τα εχινόδερμα (αστερίες, αχινοί, κ.λπ.), πλήττονται ιδιαίτερα από την αλλαγή αυτή, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη και την επιβίωσή τους. Αντιθέτως επωφελούνται μερικά είδη φυκιών και ορισμένα είδη του φυτοπλαγκτόν. Η έκθεση υπογραμμίζει τις ήδη ορατές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπως η υδατοκαλλιέργεια στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι κίνδυνοι για τους κοραλλιογενείς υφάλους προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία «επειδή η επιβίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από αυτά τα οικοσυστήματα», λένε οι επιστήμονες που επισημαίνουν «ότι μόνο η μείωση των εκπομπών CO2 θα σταματήσει αυτό το πρόβλημα».