Η κλιματική αλλαγή αφανίζει τα… πάντα

Δεν υπάρχει μέρος της Γης ή ζωντανός οργανισμός που να μην επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και μια ανακάλυψη καθημερινά αποδεικνύει ότι οι επιδράσεις του φαινομένου είναι πολύ εκτενέστερες από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Τα πάντα, τα συμπαθή γιγάντια αρκουδάκια που έχουν γίνει και σύμβολο του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος καταδικάζονται σε θάνατο, καθώς η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τα μπαμπού, τη μοναδική τροφή τους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Κίνα τον επόμενο αιώνα θα αφανίσουν ολοκληρωτικά τα μπαμπού, σχεδόν τη μοναδική διατροφική πηγή των γιγάντιων πάντα, που ήδη απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μόνο αν τα μπαμπού μετακινηθούν σε νέους οικοτόπους σε υψηλότερα υψόμετρα τα γιγάντια πάντα ενδέχεται να επιβιώσουν.

Αντίθετα, αν η εφαρμογή προγραμμάτων διατήρησης καθυστερήσει, οι άνθρωποι αναμένεται να καταλάβουν όλα τα διαθέσιμα και ανέγγιχτα, μέχρι σήμερα, εδάφη για τις δικές τους δραστηριότητες, καταδικάζοντας τα πάντα σε ασιτία και αφανισμό.