Αυξήθηκαν κατά 10% οι ορεινοί γορίλες

Ενθαρρυντικά στοιχεία για το ζωικό βασίλειο έφερε σήμερα μια νέα έρευνα η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 10% του παγκόσμιου πληθυσμού των ορεινών γορίλων μέσα σε δύο χρόνια.

Η έρευνα που διεξάχθηκε στον εθνικό δρυμό Bwindi στη νοτιοδυτική Ουγκάντα από την οργάνωση για την προστασία της Άγριας Ζωής στη χώρα, βρήκε ότι οι αριθμοί των ειδών υπό υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης “γορίλες beringei beringei” έχουν αυξηθεί από 786 το 2010 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) σε 880 σήμερα.

Οι απειλές για τους ορεινούς γορίλες – συμπεριλαμβανομένων του πολέμου, της οικοδόμησης και διαφόρων ασθενειών- που κάποτε θεωρούνταν τόσο σοβαρές ώστε να εξαφανιστεί το είδος μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, όμως ο πληθυσμός τους αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της WWF στη Βρετανία, που υποστήριξε την έρευνα στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος προστασίας των γορίλων, η πρόσφατη αύξηση οφείλεται στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας.

Οι ορεινοί γορίλες, ένα υποείδος του ανατολικού πεδινού γορίλα, ζουν σε δασώδη όρη σε μόνο δύο περιοχές στον κόσμο: Στο Bwindi και στη Virunga Massif, μια σειρά από σβησμένα ηφαίστεια στα σύνορα της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ουγκάντα και της Ρουάντα.

Ο αριθμός τους είχε μειωθεί δραματικά τη δεκαετία του '60, σταθεροποιήθηκε κατά την επόμενη δεκαετία και άρχισε να αυξάνεται τη δεκαετία του '80.