Ένας σωστός συνεργάτης μπορεί να κρίνει την επιβίωση σου. Και όχι μόνον την οικονομική.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνον εμείς οι άνθρωποι και σε μικρότερο βαθμό οι συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, διαλέγαμε συνεργάτες.
Ωστόσο, πρόσφατα, οι επιστήμονες έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη: και οι πέστροφες χρησιμοποιούν ένα άλλο ψάρι ως συνεταίρο, τις σμέρνες, για να κυνηγήσουν ψάρια σε κοραλλιογενείς υφάλους.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", ανέφεραν ότι οι πέστροφες των κοραλλιών είναι πολύ καλές να κυνηγούν πάνω από τα κοράλλια, αλλά τα βρίσκουν σκούρα, όταν η λεία τους τρυπώνει μέσα σε σχισμές των κοραλλιών. Όμως, όταν αυτό συμβαίνει, τότε η πολύχρωμη πέστροφα, που έχει μήκος μισό μέτρο, συνεταιρίζεται ιδανικά με κάποια σμέρνα, ώστε επί τούτου να ξετρυπώσουν τα άτυχα ψάρια από τις κρυψώνες τους. Είτε η σμέρνα τρώει τα ψάρια-στόχους που η πέστροφα έχει ήδη στριμώξει στα βράχια, είτε τα διώχνει στην ανοιχτή θάλασσα, οπότε αναλαμβάνει δράση η πέστροφα.
Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, η πέστροφα χρησιμοποιεί ειδικά σήματα (π.χ. κινήσεις του κεφαλιού της) για να καθοδηγήσει τη σμέρνα στις συγκεκριμένες ρωγμές των κοραλλιών. Η πέστροφα επιδεικνύει εντυπωσιακή ικανότητα να αξιολογεί σωστά τις καταστάσεις και να αντιλαμβάνεται πότε χρειάζεται «συνέταιρο» στο κυνήγι και πού θα τον βρει στην τριγύρω περιοχή. Τόσο η πέστροφα, όσο και η σμέρνα, επωφελούνται σχεδόν εξίσου από τη συνεργασία τους, καθώς τρώνε τελικά περίπου τον ίδιο αριθμό άλλων ψαριών.