Εκρηκτική αύξηση καταγράφει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων, ειδικά στα ελληνικά δάση, κάτι που έχει καταστροφικές συνέπειες στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και το εισόδημα αγροτών και γεωργών.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια.
Γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ!
"Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10" εξηγεί στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Κυριάκος Σκορδάς.
Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.
"Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την... ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού" τονίζει χαριτολογώντας. Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, τα αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: πουά ή ριγέ!
Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, ο κ. Σκορδάς συγκαταλέγει την εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι.
Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας βάσει 15ετούς προγράμματος, φαίνεται ότι το 15,40% των κυνηγετικών εξορμήσεων αφορά τη θήρα αγριόχοιρου (4ο στη σειρά κατάταξης μετά την μπεκάτσα, τον λαγό και τις τσίχλες). Από αυτές τις εξορμήσεις, το 55% έγιναν στη Μακεδονία και Θράκη και το ποσοστό κάρπωσης, σε σχέση με τις φορές που ο κυνηγός αγριόχοιρου συναντά το θήραμα, κυμαίνεται μεταξύ 10-20%.
"Έχουμε ζητήσει επιμήκυνση της περιόδου κυνηγιού αγριογούρουνου αλλά και συνεργασία με τα δασαρχεία ώστε να γίνεται στοχευμένα. Να μας υποδεικνύουν, δηλαδή, τα δασαρχεία τις περιοχές όπου υπάρχει υπερπληθυσμός των ζώων και ό,τι 'χτυπάμε' να δημοπρατείται από τα δασαρχεία ή να δωρίζεται σε ιδρύματα. Μην ξεχνάτε ότι ένα αγριογούρουνο έχει περίπου 50 κιλά κρέας, μεγάλης γευστικής αξίας και γαστριμαργικής απόλαυσης" λέει ο εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.