Θαλάσσιοι βιολόγοι από όλον τον κόσμο δημιούργησαν έναν άτλαντα της θαλάσσιας ζωής για τον Ανταρκτικό Ωκεανό… από μικρόβια μέχρι φάλαινες.
Η έρευνα αυτή τους επέτρεψε να ανακαλύψουν χιλιάδες νέα είδη στην πορεία.
Ανάμεσα στα ευρήματά τους αναφέρονται τα εξής: ότι τα καβούρια είναι σε θέση να ζουν μέσα σε σύννεφα θείου που εκπέμπονται από ζωντανά, υποβρύχια ηφαίστεια και ένα νέο είδος στρειδιού, το οποίο έχει στελέχη 50 φορές μεγαλύτερα από το κεφάλι του.
Βρήκαν ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή έχει ενδεχομένως προκαλέσει αλλαγές στα μοτίβα αναπαραγωγής των πιγκουίνων.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη αυτής της κλίμακας, που έχει γίνει από τη δημοσίευση του Antarctic Map Folio Series πριν από 45 χρόνια.
Η Dr Katrin Linse, που ειδικεύεται στα μαλάκια της Ανταρκτικής μίλησε στη βρετανική εφημερίδα The Independent και δήλωσε τα εξής: «Από το 1969 δεν υπήρχε καμία επικαιροποίηση, παρότι είχαν γίνει πολλές έρευνες και είχαν ανακαλυφθεί πολλά νέα είδη».
«Γνωρίζαμε την ύπαρξη περίπου 3.000-4.000 ειδών όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, όμως τώρα γνωρίζουμε περισσότερα από 9.000» πρόσθεσε.
Ο «Άτλας» δημοσιεύτηκε από το Scientific Committee on Antarctic Research, ύστερα από τέσσερα χρόνια ερευνών.
Για την ολοκλήρωσή του συνεργάστηκαν στενά 147 κορυφαίοι ωκεανογράφοι και βιολόγοι από 91 διαφορετικά ακαδημαϊκά ινστιτούτα σε 22 χώρες, οι οποίοι κατέγραψαν όσα γνωρίζουν για τα μικρόβια, ψάρια, θηλαστικά μέχρι και τα πτηνά, που ζουν στην περιοχή.