Την έντονη ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων προκαλούν τα δύο περιστατικά εντοπισμού νεκρών αρκούδων από σφαίρα, μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών, στην περιοχή των Πρεσπών.
Στις 16 Μαΐου είχε εντοπιστεί νεκρή μια αρσενική αρκούδα, ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών, στην αγροτική περιοχή Καρυών, ενώ περίπου δυο μήνες μετά, στις 20 Ιουλίου, βρέθηκε και δεύτερη νεκρή αρκούδα σε περιοχή κοντά στο χωριό Βροντερό, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Εταιρία Πρεσπών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.
Στο πρώτο περιστατικό, στις Καρυές, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩ πήρε δείγματα από τη νεκρή αρκούδα για διερεύνηση-ταυτοποίηση (έλεγχος DNA) καθώς και για την εξακρίβωση των αιτίων του θανάτου της. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από σφαίρες πυροβόλου όπλου και κατόπιν τούτου η αστυνομία θα προχωρήσει σε βαλλιστική εξέταση στα υπολείμματα βλημάτων που βρέθηκαν στο σώμα του άτυχου ζώου.
Η νεκρή αρκούδα στο Βροντερό έφερε πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο στην πλάτη, στα πλευρά και στο μηρό, ήταν αρσενική και ζύγιζε 200-250 κιλά. Την υπόθεση αυτή διερευνά αυτές τις μέρες η αστυνομία και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας.
Οι παραπάνω οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι η άμεση εξόντωση, η σημαντικότερη ανθρωπογενής απειλή για την αρκούδα, εξακολουθεί να υφίσταται παράλληλα με τα προβλήματα του κατακερματισμού και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του βιότοπού της. Και οι τρεις αυτές απειλές επιδρούν αρνητικά στην κατάσταση διατήρησης της αρκούδας στη χώρα μας, τονίζουν.
"Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα ποτέ κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί για φόνο αρκούδας. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αρκούδα στην αγροτική παραγωγή παράλληλα με μέτρα που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης" υπογραμμίζουν.