Το Πεκίνο απαγορεύει τη χρήση γαιάνθρακα για να νικήσει το νέφος

Απαγόρευση χρήσης καυσίμου γαιάνθρακα μέχρι το τέλος του 2020 θα επιβάλει το Πεκίνο στις έξι κύριες περιφέρειές του, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της μόλυνσης στην πρωτεύουσα της Κίνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Xinhua, στις περιφέρειες Ντονγκτσένγκ, Ζιτσένγκ, Τσαογιάνγκ, Χαϊντιάν, Φενγκτάι και Σιτσινγκσάν θα απαγορευτεί η χρήση γαιάνθρακα και προϊόντων γαιάνθρακα, ενώ θα κλείσουν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με γαιάνθρακα, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που λειτουργούν με το ίδιο καύσιμο.

Σύμφωνα πάντα με το Xinhua, η χρήση μαζούτ, οπτάνθρακα πετρελαίου, καυσίμων αποβλήτων και κάποιων καυσίμων βιομάζας επίσης θα απαγορευθεί στο Πεκίνο, το οποίο συχνά καλύπτεται από ένα επιβλαβές νέφος, που ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το Xinhua, το 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στο Πεκίνο το 2012 αφορούσε σε κατανάλωση γαιάνθρακα.