H WWF Ελλάδας, δραστήρια στα θέματα περιβάλλοντος διαθέτει και μία πολύ αξιόλογη νομική ομάδα. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, η Νομική Ομάδα ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από 700 υποθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης και το 2009 βραβεύθηκε για την προσφορά της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.
Η νομική ομάδα σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής του WWF Ελλάς σχολιάζει δημόσια τις επιπτώσεις προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν το φυσικό περιβάλλον.
Η Νομική Ομάδα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες. Δίνει προτεραιότητα στα ερωτήματα που υποβάλλονται από τους υποστηρικτές της οργάνωσης. Ανάλογα με την περίπτωση, η ομάδα προτείνει τον κατάλληλο τρόπο δράσης στον ενδιαφερόμενο. Καθώς η υπόθεση εξελίσσεται και ανάλογα με την ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών, η Νομική Ομάδα παραμένει στο πλευρό του ενδιαφερόμενου.
Εάν επιθυμείτε να ζητήσετε τη συνδρομή της νομικής ομάδας για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχετε εντοπίσει, θυμηθείτε πως η νομική ομάδα θα σας στηρίξει στην καταγγελία σας, αλλά δε θα αναλάβει την καταγγελία αντί για εσάς.
Η αναφορά του κάθε πολίτη, υποβάλλεται εγγράφως, πρέπει να είναι ενυπόγραφη και να περιέχει αναλυτική περιγραφή του προβλήματος και των ενεργειών του πολίτη, ως τώρα. Επίσης, χρειάζονται φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, αποσπάσματα χάρτη και ό,τι άλλα τεκμήρια υπάρχουν προκειμένου να μας βοηθήσετε να σχηματίσουμε μια καλή εικόνα για το πρόβλημα.
Σε περιπτώσεις αναφοράς ενός περιβαλλοντικού προβλήματος στη νομική ομάδα του WWF, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής θέματα:
-Πού ανήκει διοικητικά η περιοχή;
-Έχει κάποιο καθεστώς προστασίας;
-Ποιό είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής (π.χ. ιδιωτική έκταση, δημόσια γη, εκκλησιαστική περιουσία);
-Έχουν γίνει ενέργειες από άλλους στο παρελθόν;
Μία αναφορά έχει μεγαλύτερη δύναμη όταν συνυποβάλλεται με άλλα μέλη ενός συλλόγου ή οργανισμού. Η συλλογική δράση έχει ισχυρότερο αποτέλεσμα και προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση από τις αρχές. Πρέπει να ενεργοποιήσετε τα ΜΜΕ (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά) για να αποκτήσει το θέμα δημοσιότητα. Είναι επίσης σημαντικό να εντοπίσετε την αρμόδια κρατική υπηρεσία και ν' απευθυνθείτε σε αυτήν επισημαίνοντας το δικαίωμά σας για έγκαιρη πληροφόρηση. Οι κρατικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να απαντούν στους πολίτες μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η νομική ομάδα επεξεργάζεται μόνο επώνυμες γραπτές αναφορές, γιατί έτσι διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και της Νομικής Ομάδας.
Καθώς εξελίσσεται η υπόθεση, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί νέα ενημέρωση για την κατάσταση του περιβάλλοντος, ή για τα αποτελέσματα των ενεργειών των αρμόδιων υπηρεσιών.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Το WWF δεν αναλαμβάνει την ανάθεση των υποθέσεων στα δικαστήρια ή τη νομική παράσταση εκ μέρους των καταγγελλόντων. Oi πολίτες αναλαμβάνουν τις ενέργειες που προτείνει η Νομική Ομάδα, εφόσον συμφωνούν βέβαια σε αυτές. Χωρίς τη δραστηριοποίηση των ίδιων των πολιτών, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.
Η Νομική Ομάδα του WWF μπορεί να κατευθύνει τους αρμόδιους πολίτες για το ποιά υπηρεσία είναι αρμόδια και άρα υποχρεωμένη να απαντήσει.
Αντικείμενο εργασίας της νομικής ομάδας είναι το φυσικό περιβάλλον και η άγρια πανίδα και χλωρίδα. Εξετάζονται θέματα που αφορούν κυρίως την υποβάθμιση φυσικών βιοτόπων από διάφορες δραστηριότητες (π.χ., κοπή δένδρων, εκχερσώσεις, ρύπανση, καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές σε προστατευόμενες περιοχές) ή από την κατασκευή τεχνικών έργων και δραστηριοτήτων με σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (π.χ. έργα οδοποιίας, εξορυκτικές και συναφείς δραστηριότητες, τουριστικές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.ά.).Επιπροσθέτως, εξετάζονται περιπτώσεις παράνομης εκμετάλλευσης ή θανάτωσης άγριας πανίδας και χλωρίδας (π.χ. λαθροθηρία, και παράνομης κατοχή ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας).
Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
[email protected]