Η εικόνα τους και μόνο είναι αρκετά τρομακτική για πολύ κόσμο. Τους έχουμε συνηθίσει να μπορούν να κατασπαράζουν ολόκληρα ζώα με ένα μόλις άνοιγμα του στόματός τους. Και όμως μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει αρκετά αφού υποστηρίζει ότι οι κροκόδειλοι είναι πιο ευαίσθητοι στο άγγιγμα απ' ό,τι οι άνθρωποι.
Ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ μελέτησε τις κουκκίδες σχήμα θόλου που έχουν στα σαγόνια τους οι αλιγάτορες και οι κροκόδειλοι.
Ανακάλυψαν ότι οι προσκρούσεις ήταν φτιαγμένες από εδικά κύτταρα και πως ήταν πιο ευαίσθητες από τα ανθρώπινα ακροδάκτυλα.
Οι νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευαίσθητα αυτά σημεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εντυπωσιακή αντίδραση των υδρόβιων ερπετών όταν κυνηγούν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Πειραματικής Βιολογίας (Journal of Experimental Biology).
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Duncan Leitch από το Πανεπιστήμιο του Vanderbilt στις ΗΠΑ σχολίασε: “Τα σαγόνια των κροκόδειλων αποδεικνύονται μοναδικά” και μπορεί κανείς να πει ότι χρησιμοποιούν κάποιες λειτουργίες σας αυτές των ανθρώπινων χεριών.
Ο ίδιος εξήγησε ότι επειδή οι πρόσθιοι των κροκοδείλων είναι πολύ κοντοί να αδράξουν το οτιδήποτε χρησιμοποιούν τα σαγόνια τους για να βοηθήσουν τα μικρά τους.