Φαμπιέν Κουστώ: 31 ημέρες κάτω από τη θάλασσα

Πενήντα χρόνια μετά την αποστολή του διάσημου ωκεανογράφου Ζακ-Ιβ Κουστό, ο οποίος πέρασε 30 ημέρες κάτω από το νερό στην Ερυθρά Θάλασσα, ο εγγονός του Φαμπιέν έβαλε στόχο να σπάσει το ρεκόρ του παππού του, ως φόρο τιμής στη μνήμη και στο έργο του, αλλά και για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ζωή τους ωκεανούς. 

Ο Φαμπιέν σχεδιάζει να ζήσει για 31 ημέρες 20 μέτρα κάτω από το νερό, εξού και το όνομα του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος "Mission 31", "Αποστολή 31". 

Ο 46χρονος εγγονός του  Κουστό καταδύθηκε την Κυριακή σε βάθος 18 μέτρων, μερικά χιλιόμετρα από τις ακτές του Κι Λαγκούν, στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Έως τις 2 Ιουλίου θα μείνει μεσα σε ένα κυλινδρικό εργαστήριο μήκους 13 μέτρων, το Aquarius, με στόχο τη μελέτη της συμπεριφοράς των ψαριών, της επίδρασης της ρύπανσης των ωκεανών και της ανόδου της θερμοκρασίας στους κοραλλιογενείς υφάλους καθώς και των επιπτώσεων της παραμονής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για μεγάλο διάστημα στον ανθρώπινο οργανισμό.    

Καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής, μια ομάδα ειδικών στις υποβρύχιες λήψεις θα αναλάβει να κινηματογραφήσει το απαιτητικό εγχείρημα, όπως είχε κάνει πριν 50 χρόνια και ο Ζακ Κουστώ με την η θρυλική αποστολή "Conshelf II".  κατά την οποία έζησε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έναν μήνα. Μάλιστα ο διάσημος ωκεανογράφος  κέρδισε και Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ του.