Λοιπόν, όταν δρούμε απερίσκεπτα (συνήθως πάνω στα νεύρα μας), θα πρέπει να ξέρουμε ότι είμαστε εκείνη τη στιγμή πιο χαζοί και από τις μύγες! Γιατί ακόμη και οι μύγες σκέφτονται προτού αποφασίσουν να κάνουν κάτι.
Νέα επιστημονική μελέτη κατέγραψε ότι όσο πιο δύσκολη είναι η απόφαση που πρέπει να ληφθεί, τόσο περισσότερο μια μύγα καθυστερεί - όπως συνήθως κάνει και ένας άνθρωπος. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο σε ένα έντομο, όπως η μύγα.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", έκαναν πειράματα με μύγες των φρούτων (δροσόφιλες), οι οποίες έπρεπε να διακρίνουν ανάμεσα σε διαφορετικές οσμές. Όσο πιο παρεμφερείς ήσαν οι μυρωδιές, τόσο η μύγα καθυστερούσε να διαλέξει.
Οι μελέτες έδειξαν ότι τα έντομα δεν λειτουργούν ενστικτωδώς ή παρορμητικά αλλά αντίθετα από ότι θα περιμέναμε σκέφτονται πριν πράξουν.
Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι ένα γονίδιο, το FoxP, το οποίο ενεργοποιεί σχεδόν 200 νευρώνες του εγκεφάλου (από τους συνολικά περίπου 200.000 που έχει ο εγκέφαλος του εντόμου), εμπλέκεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της μύγας και μπορεί να τη δυσκολέψει. Οι μύγες που, λόγω μετάλλαξης, απέκτησαν το εν λόγω γονίδιο, έγιναν πιο αναποφάσιστες και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να διαλέξουν, αν και η απόφασή τους συνέχιζε να είναι συνήθως η σωστή. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι υπάρχει ένα μικρό κύκλωμα εγκεφαλικών νευρώνων σχετικό με το συγκεκριμένο γονίδιο, που ασχολείται με την υποστήριξη των αποφάσεων ακόμη και σε μια μύγα.
Οι μύγες έχουν μόνο ένα γονίδιο FoxP, ενώ οι άνθρωποι τέσσερα.