Το όνομά τους μάλλον αστείο: Καμηλοπαρδαλίδες! Το θέαμα όμως που προσφέρουν κόβει την ανάσα...
Οι Καμηλοπαρδαλίδες, που φαίνονται να προέρχονται από τον αχνό αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης, είναι διάττοντες αστέρες που για πρώτη φορά θα πέσουν στη Γη το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο (23 - 24 Μαΐου).
Σύμφωνα με τους αστρονόμους όμως η εντυπωσιακή αυτή πρεμιέρα ίσως αναβληθεί καθώς οι διάττοντες θα πέσουν όταν ο πλανήτης μας θα διασταυρωθεί με τα απομεινάρια σκόνης που εκτιμάται ότι άφησε πίσω του ο κομήτης 209P/LINEAR πριν από πολύ καιρό.
Σύμφωνα με τη NASA, σε πιο ευνοϊκή θέση για νυκτερινή παρατήρηση θα βρεθούν οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής, που μπορεί να δουν από 100 έως 1.000 πεφταστέρια την ώρα, έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό.
Εκτιμάται ότι τα σωματίδια σκόνης θα είναι μεγάλα, οπότε θα είναι και εξίσου φωτεινά, καθώς θα καίγονται κατά τη διείσδυσή τους στη γήινη ατμόσφαιρα. Επιπλέον, τα πεφταστέρια αναμένεται να κινούνται αργά, πράγμα που θα αυξήσει τη θεαματικότητά τους. Επίσης, το γεγονός ότι η Σελήνη δεν είναι «γεμάτη», θα βοηθήσει στις παρατηρήσεις, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.
Προς το παρόν, οι αστρονόμοι δεν είναι βέβαιοι πότε θα συμβεί η επόμενη διασταύρωση των τροχιών, ώστε οι Καμηλοπαρδαλίδες να ξαναεμφανιστούν. Δεν αποκλείεται πάντως αυτό να μην ξανασυμβεί ποτέ, οπότε την... πρεμιέρα δεν θα ακολουθήσει άλλη παράσταση.