Από τις πόλεις μέχρι τις φάρμες, από τα απορρίμματα μέχρι τις γεωτρήσεις και από τις βιομηχανίες μέχρι τα νεκροταφεία μας... είναι βέβαιο ότι σαν πολιτισμός όλο και κάτι θα αφήσουμε για τους αρχαιολόγους και τους παλαιοντολόγους του μέλλοντος να βρουν από εμάς, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι κατά το μακρινό παρελθόν του 21ου αιώνα!
Το αποτύπωμα που αφήνει ο σύγχρονος άνθρωπος στον πλανήτη είναι τόσο μεγάλο που οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να συστήσουν μια ολόκληρη εποχή για να μας... περιγράψουν: το Ανθρωπόκαινο!
Οι εκπομπές ρύπων από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η κλιματική αλλαγή, η καλλιέργειας, η ταχύτατη εξαφάνιση ειδών, η μόλυνση από χημικά, οι μεγαλουπόλεις, όλοι αυτοί οι παράγοντες αφήνουν τη σφραγίδα τους στα στρώματα του εδάφους, τους βυθούς των θαλασσών, των λιμνών και των ωκεανών.
Το στρώμα του εδάφους που θα αφήσει πίσω το Ανθρωπόκαινο δεν θα μοιάζει με καμία άλλη από τις γεωλογικές εποχές της Γης. Σε κάποια εκατομμύρια χρόνια από τώρα, οι παλαιοντολόγοι θα φέρνουν στην επιφάνεια έναν άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό οστών από θηλαστικά μεσαίου μεγέθους. Μάλιστα, θα βρίσκουν περίπου τα ίδια είδη ζώων σε όλες τις ηπείρους (λόγω του παγκόσμιου εμπορίου) εκτός βέβαια της Ανταρκτικής. Ο μεγάλος αριθμός αυτός εξηγείται εύκολα αν σκεφτεί κανείς πόσα ζώα χρειάζονται για να ταΐσουν τα 7 δισ. ανθρώπους που ζούμε αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Το 60% όλων των ζώων που ζουν σήμερα στον πλανήτη ζουν σε εκτροφεία και προορίζονται για... το τραπέζι μας.
Επίσης, λόγω των χημικών που χρησιμοποιούμε σε όλες σχεδόν τις πλευρές της ζωής μας στο βιομηχανικό κόσμο θα αλλάξουν τη σύσταση του εδάφους. Αν εμείς βρήκαμε εδάφη πλούσια σε ιρίδιο από την εποχή των δεινοσαύρων, οι απόγονοί μας θα βρουν από εμάς άζωτο λόγω των συνεχών... καύσεων!