Εθελοντές "χτενίζουν" μέσα στη νύχτα το νοτιο-ανατολικό τμήμα της Κύπρου αναζητώντας λαθροκυνηγούς. Προσπαθούν να σταματήσουν μια οργανωμένη σφαγή: μέσα σε ένα χρόνο, οι λαθροθήρες έχουν εξοντώσει 2.000.000 αποδημητικά πουλιά.
Η Κύπρος είναι ένα από τα βασικότερα περάσματα αποδημητικών πουλιών στον κόσμο.
Σύμφωνα με την επιτροπή κατά της σφαγής των Πουλιών (Cabs) που βρίσκεται για πολλοστή φορά στην Κύπρο, η Μεγαλόνησος "είναι μακράν η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό και την ποικιλία των ειδών των πουλιών που σκοτώνονται κάθε χρόνο".
Κάποια από τα πουλιά αυτά, ανάμεσά τους κοκκινολαίμηδες, τσίχλες - αποτελούν περιζήτητη "λιχουδιά" στην Κύπρο, τα αμπελοπούλια.
Τα αμπελοπούλια σερβίρονται κρυφά ή συγκεκαλυμμένα σε ορισμένα εστιατόρια και κοστίζουν 40 έως 80 ευρώ ανά δωδεκάδα !
Κάθε νύκτα οι ακτιβιστές της Cabs προσπαθούν να εντοπίσουν τους τόπους όπου στήνουν καρτέρι οι λαθροκυνηγοί, για να τούς αναφέρουν στην συνέχεια στην αστυνομία και να συλλάβει τους δράστες.
Η λαθροθηρία, μία παράδοση που επέτρεπε παλιότερα στους κατοίκους να εξασφαλίζουν τροφή για τις οικογένειές τους, παίρνει το φθινόπωρο τεράστιες διαστάσεις στην Κύπρο, όπου ο αριθμός των λαθροκυνηγών κυμαίνεται από 3.000 έως 4.000.
Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και επιδεινώνεται, λέει ο Μάρτιν Χέλικαρ της οργάνωσης BirdLife Cyprus.
Σφαγή σε μεγάλη κλίμακα
Η λαθροθηρία έφθασε στη δεκαετία του 1990 στο απόγειό της. Ομως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι κυπριακές αρχές, εν όψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ασχολήθηκαν με την καταπολέμηση της λαθροθηρίας επιτυγχάνοντας μείωση κατά 80% των σκοτωμένων πουλιών. Ομως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η πρακτική επέστρεψε σε μεγαλύτερη ακόμη κλίμακα.