Τα νησιά Μάρσαλ στον Βόρειο Ειρηνικό, αποτελούνται από 29 κοραλλιογενείς ατόλες, οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από την κλιματική αλλαγή που έχει δημιουργήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι μεγάλες παλίρροιες και τα τεράστια κύματα του Ειρηνικού ωκεανού έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα διάβρωσης του εδάφους, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της περιοχής, που παλεύει για τη φυσική αλλά και την οικονομική της σωτηρία.
"Ακόμη και μια μικρή άνοδος της στάθμης του νερού, όταν συνδυάζεται με ένα από αυτά τα ακραία φαινόμενα, την τεράστια παλίρροια ή τα τεράστια κύματα, μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ζημιές και να οδηγήσει αυτά τα νησιά να μην είναι κατοικήσιμα" τόνισε στο Euronews o Δρ. Κρις Φιλντ, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του Διακυβερνητικού Γκρουπ Κλιματικής Αλλαγής.
"Εάν ο κόσμος συνεχίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο, συνεχίσει να έχει την ίδια νοοτροπία και να μολύνει το περιβάλλον, θα αντιμετωπίσουμε εδώ μια κατάσταση που δεν θα λάβει χώρα σε 100 χρόνια από σήμερα. Μιλάμε για κάτι που συμβαίνει ήδη σήμερα» ανέφερε ο Τόνι Ντε Μπρουν, αντιπρόεδρος του νησιωτικού συμπλέγματος.
Τα νησιά Μάρσαλ πρωτοστατούν στο κίνημα αλλαγής της συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και έχουν προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Μαζί με κατοίκους γειτονικών κρατιδίων προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, ώστε να πάρει τα αναγκαία μέτρα, πριν είναι πολύ αργά.