H ατμοσφαιρική ρύπανση θερίζει 7 εκατομμύρια ζωές το χρόνο

7.000.000 θανάτους προκάλεσε η ατμοσφαιρική ρύπανση το 2012 σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, 1 στους 8 πρόωρους θανάτους οφείλονται στο μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι άνθρωποι από χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος.

Τα νούμερα αυτά αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ, ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου και μάλιστα πολύ υψηλότερη από ό,τι εκτιμούσαμε μέχρι τώρα.

Έρευνα, τα δεδομένα της οποίας συνεκτιμήθηκαν στην έκθεση του ΠΟΥ, που έγινε στην Κίνα έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού.

Το πιο επικίνδυνο είδος ρύπανσης είναι τα σωματίδια που απελευθερώνονται στον αέρα από την καύση του άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

Δεν είναι όμως μόνον αυτή η πηγή. Ακόμη και μέσα στο σπίτι μας υπάρχουν επικίνδυνες εστίες. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, το να μαγειρεύει κανείς πάνω από τη φωτιά (π.χ. σε στόφες ή άλλες εστίες) αντιστοιχεί με το να καπνίσει 400 τσιγάρα μέσα σε μια ώρα΄.

Μάλιστα, οι ρυπογόνες ουσίες που βρίσκονται στον αέρα του σπιτιού μας ευθύνονται για 4,3 εκατομμύρια θανάτους ενώ η εξωτερική ρύπανση για 3,7 εκατομμύρια (το 7 εκατομμύρια προκύπτει από αλληλεπικάλυψη αυτών των δυο δεδομένων).

Τα κράτη του δυτικού Ειρηνικού, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας, παρουσιάζουν τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θανάτων από μόλυνση και των δυο κατηγοριών. Αντίθετα στην νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, τα ποσοστά οφείλονται κυρίως σε μόλυνση του εσωτερικού αέρα.