Ζιφιός, ο καλύτερος δύτης του θαλάσσιου βασιλείου

Μοιάζει με ένα μεγάλο και παράξενο στην όψη δελφίνι, αλλά είναι φάλαινα και μάλιστα αποδεικνύεται ο καλύτερος δύτης ανάμεσα στα θαλάσσια θηλαστικά!  

Ο λόγος για τον ζιφιό που, σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι το κήτος που μπορεί να κρατά την αναπνοή του και να καταδύεται στους ωκεανούς για περισσότερο από δύο ώρες, κατακτώντας έτσι το "χρυσό μετάλλιο" στις θαλάσσιες καταδύσεις. 

Δορυφορικό τσιπάκι που είχε ενσωματωθεί σε μια φάλαινα-ζιφιό στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια, κατέγραψε βουτιά σχεδόν 3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, που διήρκεσε 137 λεπτά.

Για την ακρίβεια, η κατάδυση τουζιφιού κράτησε 137,5 λεπτά και έγινε σε βάθος έως 2.992 μέτρων.

Αυτή η απόδοση υπερβαίνει το ρεκόρ κατάδυσης "με μια ανάσα" , που μέχρι τώρα κατείχαν οι θαλάσσιοι ελέφαντες στο νότιο ημισφαίριο και τα συμπεράσματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS Biology. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας θαλάσσιος ελέφαντας, που είχε μείνει 120 λεπτά κάτω από το νερό, σε βάθος έως 2.388 μέτρων.

Ο ζιφιός απαντάται συχνά στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες. Το μέσο μήκος του φτάνει τα 7 μέτρα και, τουλάχιστον στη Μεσόγειο, τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με καλαμάρια. Προτιμά τις θαλάσσιες περιοχές με απότομη κλίση όπου το βάθος αυξάνεται απότομα, πάρα πολύ σπάνια κάνει άλματα και αποφεύγει την επαφή με τον άνθρωπο. 

Ένας ενήλικος ζιφιός ζυγίζει συνήθως γύρω στα 2.500 έως 3.000 κιλά, είναι δηλαδή πολύ πιο μικρόσωμος σε σχέση με άλλες φάλαινες που φθάνουν τα 57.000 κιλά. Αλλά σε αντίθεση με τις άλλες φάλαινες, οι οποίες ανάμεσα σε δύο βουτιές, πρέπει να μείνουν αρκετή ώρα στην επιφάνεια, ο ζιφιός δεν χρειάζεται πάνω από δύο λεπτά για να ξαναβουτήξει.