Φαλακρά, άσχημα πουλιά με φρικιαστική όρεξη για πηχτό αίμα ή χαρισματικά πλάσματα που κάνουν μια άχαρη αλλά ουσιαστική δουλειά στο οικοσύστημα;
Όπως και να τους θεωρούμε, ένα πράγμα είναι σίγουρο για τους γύπες - βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Στην Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί κατά 95% την τελευταία δεκαετία, ενώ γοργή μείωση παρουσιάζεται και στους γύπες της Αφρικής.
1. Πετούν πιο ψηλά από όλα τα πτηνά
Η υψηλότερη πτήση πουλιού που καταγράφηκε ποτέ ήταν από έναν γύπα Ρούπελ. Το όρνιο πέταξε στα 37.000 πόδια πάνω από την Ακτή του Ελεφαντοστού το 1973, προκαλώντας μάλιστα πρόβλημα στην πτήση ενός αεροσκάφους. Πρόκειται για ένα υψόμετρο πολύ πάνω από το ύψος του Έβερεστ (29.029 πόδια) και η έλλειψη οξυγόνου θα μπορούσε να σκοτώσει τα περισσότερα άλλα πτηνά.
2. Το πιο... ορεξάτο ζώο της Αφρικής
Αν και οι περισσότεροι υποθέτουν ότι οι μεγαλύτεροι "καταναλωτές" άγριων ζώων είναι τα λιοντάρια, οι ύαινες, οι λεοπαρδάλεις, τα τσιτάχ, τα άγρια σκυλιά και τσακάλια, ο γύπας τα ξεπερνά κατά πολύ.
Τα παραπάνω σαρκοφάγα μπορούν να καταναλώσουν μόνο το 36% από τα 40 εκατομμύρια τόνους νεκρών ζώων ετησίως. Το υπόλοιπο είναι διαθέσιμο για τους γύπες.
Ο ρόλος τους στο οικοσύστημα είναι πολύτιμος. "Καθαρίζοντας" τα κουφάρια, βοηθούν στα να μην εξαπλώνονται μολυσματικές ασθένειες αλλά περιορίζει και το όριο αναπαραγωγής άλλων πληθυσμών, όπως τα άγρια σκυλιά.
3. Πουλιά χωρίς σύνορα
Οι γύπες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς διακοπή, πολύ μεγάλες αποστάσεις για ένα γεύμα. Στο πιο πρόσφατο καταγεγραμμένο γεγονός, ένας Ρούπελ ταξίδεψε από την φωλιά του στην Τανζανία, πετώντας βόρεια πάνω από όλη την Κένυα, μέχρι να φτάσει σε μια περιοχή στο Σουδάν και την Αιθιοπία.
4. Το ...ισχυρό κατούρημα
Οι γύπες της Τουρκίας ουρούν στα πόδια τους και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι πρόκειται για μια μέθοδο... επιβίωσης και άμυνας του οργανισμού απέναντι στη σαπίλα του θανάτου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οξύ που περιέχεται στα ούρα, λειτουργεί ως απολυμαντικό, ως ένας τρόπος αποστείρωσης των ποδιών του, με τα οποία οι γύπες στέκονται επάνω στο κουφάρι των ζώων και αρπάζουν την νεκρή, σάπια σάρκα για να τραφούν.
5. Ποικίλη διατροφή
Φημίζονται για την αγάπη τους στο σάπιο κρέας και τα σπλάχνα των νεκρών ζώων αλλά οι γύπες δεν τρώνε μόνο ψοφίμια.
Τα όρνια αυτά περιλαμβάνουν στη διατροφή τους ένα ποικίλο μενού από τους καρπούς του φοίνικα έως σύκα, ψάρια και πουλιά. Όσον αφορά στα νεκρά ζώα, προτιμούν κυρίως τα έντομα και σκουλήκια που ζουν στην σάρκα, παρά το ίδιο το κρέας.
6. Δυνατό στομάχι
Οι γενειοφόροι γύπες είναι τα μόνα ζώα που είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν οστά στη διατροφή τους κατά 70-90% . Τα οξέα του στομάχου τους, τους επιτρέπουν να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά από ό, τι απορρίπτουν τα άλλα είδη, χωρίς να ...βαρυστομαχιάζουν!
Το απίστευτα ισχυρό οξύ του στομαχιού του γύπα μπορεί επίσης να καταστρέψει τα βακτήρια που αποβαίνουν θανατηφόρα για πολλά άλλα είδη, όπως η χολέρα και ο άνθρακας, ενώ δημιουργούν το πτηνό ειδικά αντισώματα κατά των τοξινών αλλαντίασης. Έτσι, ακόμη και αν το νεκρό ζώο έχει μολυνθεί από αυτή, ο γύπας μπορεί να το φάει χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.