Το άρωμα των πεύκων φρενάρει την κλιματική αλλαγή

Μυρωδιά πεύκου: μια χαρακτηριστική μυρωδιά που απολαμβάνουμε σε έναν περίπατο στο δάσος αλλά και ένα όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής. Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες η μυρωδιά των πεύκων φρενάρει την κλιματική αλλαγή.

Πώς;

Οι δυνατές οσμές χάρη στις πτητικές οργανικές ουσίες που αναδίδουν τα πεύκα και γενικότερα τα κωνοφόρα δέντρα, μετατρέπονται σε αερολύματα και νέφη σωματιδίων πάνω από τα δάση. Αυτό διευκολύνει το σχηματισμό κανονικών νεφών στον ουρανό και την παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας να φθάσει στο έδαφος, καθώς αντανακλάται πίσω στο διάστημα.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια υποψιάζονται ότι τα αέρια που εκλύονται από τα πεύκα, μπορούν να σχηματίσουν αερομεταφερόμενα στερεά ή υγρά σωματίδια μεγέθους ενός έως 100 νανομέτρων (δισεκατομυριοστών του μέτρου), τα οποία αντανακλούν τις προσπίπτουσες ηλιακές ακτίνες και, παράλληλα, αποτελούν τους πυρήνες για τη συμπύκνωση των υδρατμών και τον σχηματισμό των νεφών της βροχής.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ένας χημικός μηχανισμός της ίδιας της φύσης που πολεμά την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".