Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υφίσταται ένα σύστημα για την προστασία των δικαιωμάτων σχετικά με τις ποικιλίες φυτών. Το σύστημα αυτό συνίσταται στην κατοχύρωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για τις φυτικές ποικιλίες.
Το κοινοτικό δικαίωμα φυτικής ποικιλίας (CPVR) αποτελεί μια μορφή δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας που μοιάζει με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Το (Community Plant Variety Office) στην Ανζέρ (Γαλλία) εφαρμόζει το σύστημα αυτό.
Με αίτησή τους στο γραφείο αυτό, οι βελτιωτές μπορούν να κατοχυρώσουν ένα ενιαίο δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας που ισχύει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Τα κύρια βήματα στην εφαρμογή για την προστασία μιας Φυτικής Ποικιλίας, είναι τα εξής:
Βήμα 1 : Συμπλήρωση αίτησης
Ο αιτών υποβάλλει αίτηση προστασίας, είτε άμεσα μέσω του Community Plant Variety Office ή μέσω ενός από τα εθνικά γραφεία που στη συνέχεια τη διαβιβάζει στο Community Plant Variety Office.
Βήμα 2 : Έλεγχος της αίτησης
Oι υπηρεσίες του CPVO ελέγχουν τις ποικιλίες φυτών και εάν δεν υπάρχει εμπόδιο που να απαγορεύει τη χορήγηση της κοινοτικής προστασίας, το CPVO λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση της διεξαγωγή της τεχνικής εξέτασης της υποψήφιας ποικιλίας .
Βήμα 3: Τεχνική εξέταση
Ο σκοπός της εξέτασης είναι να βεβαιωθεί ότι η ποικιλία είναι διαφορετική από τις άλλες. Η διάρκεια της εξέτασης ποικίλλει από το ένα έτος για τα περισσότερα διακοσμητικά είδη έως έξι έτη για ορισμένες ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων.
Βήμα 4: Ονομασίες των ποικιλιών
Εκτός από τις προηγούμενες απολύτου ανάγκης εξετάσεις της ποικιλίας, θα πρέπει να ορίζεται και η ονομασία της ποικιλίας, η οποία επίσης υπόκειται σε δοκιμές από το CPVO.
Βήμα 5 : Χορήγηση τίτλου
Μόλις το CPVO εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ικανοποιητικά και ότι πληρούνται όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, τότε παρέχεται στην ποικιλία το δικαίωμα προστασίας της για μια περίοδο 25 ετών, και μέχρι 30 ετών για τα αμπέλια, τις πατάτες και τα δέντρα.