Περισσότερες από 40 χώρες συμμετείχαν χθες σε διάσκεψη εναντίον του λαθρεμπορίου ζώων, που έγινε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης και των πριγκίπων Καρόλου και Ουίλιαμ.
Σκοπός του συνεδρίου , στο οποίο μετείχαν αρχηγοί κρατών, υπουργοί και διεθνείς οργανισμοί, ήταν η εξεύρεση λύσεων για να εξαλειφθεί το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου ή κεράτων ρινόκερων από χώρες της Αφρικής, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη
"Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο μπροστά στην αδιανόητη έκταση της μάστιγας σε ορισμένες χώρες" , τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος.
"Δυστυχώς όλοι οι άγριοι ρινόκεροι του κόσμου θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα στο γήπεδο Ουέμπλεϊ και θα έμενε ακόμη χώρος", επισήμανε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.
Παρών στο συνέδριο ήταν και ο διάσημος ηθοποιός Τζάκι Τσαν, πρεσβευτή της υπόθεσης.
Εδώ και δέκα χρόνια η λαθροθηρία έχει αυξηθεί σημαντικά, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη πολλών ζώων που είναι βασιλιάδες της αφρικανικής σαβάνας και της ασιατικής ζούγκλας.
Μέσα σε δέκα χρόνια, το 62% του πληθυσμού των ελεφάντων του αφρικανικού δάσους αποδεκατίσθηκε και, μ' αυτό το ρυθμό, η επιβίωσή τους δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη.
Χίλιοι ρινόκεροι σκοτώθηκαν πέρυσι στη Νότια Αφρική, έναντι δεκατριών το 2007, ενώ ο αριθμός των τίγρεων που ζουν σε άγρια κατάσταση στην Ασία μειώθηκε μέσα σε εκατό χρόνια από 100.000 σε 3.200.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών αντιπροσωπεύει μια αγορά 8 ως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ένα κέρατο ρινόκερου, για παράδειγμα, είναι πλέον πιο πολύτιμο από το χρυσό, καθώς η τιμή του φτάνει τα 40.000 ευρώ το κιλό.