Οι εικόνες του Πεκίνου πνιγμένου στο νέφος έχουν κάνει αρκετές φορές τον γύρο του κόσμου και το ζήτημα της μόλυνσης ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ηγέτες της Κίνας.
Η ανερχόμενη μεσαία τάξη των πόλεων το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί εναντίον του μοντέλου της ανάπτυξης με κάθε κόστος, που συνέβαλε να δηλητηριαστεί ο αέρας, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος της ασιατικής χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Έτσι, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ταμείο με αποθεματικό 10 δισεκ. γιούαν (1,2 δισεκ. ευρώ) για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο θα ανταμείβει τις εταιρείες εκείνες που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι κινεζικές αρχές έχουν εκδώσει αναρίθμητες διαταγές και έχουν καταρτίσει αλλεπάλληλες πολιτικές για να υπάρξει απορρύπανση της χώρας, ενώ έχουν επενδύσει σε διάφορα σχέδια για την καταπολέμηση της μόλυνσης και έχουν επιτρέψει στα δικαστήρια να επιβάλλουν ακόμη και τη θανατική ποινή στις πιο σοβαρές υποθέσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Όμως η επιβολή των κανόνων που έχει υπαγορεύσει το Πεκίνο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανομοιόμορφη σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι αρχές συχνά αρκούνται να εισπράττουν τους φόρους που καταβάλλουν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν.
Η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει ότι ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης η οποία κάνει τους κατοίκους πολλών πόλεων, ιδίως του Πεκίνου και της Σαγκάης, να ασφυκτιούν.
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Κίνα προσανατολίζεται στο να αναβαθμίσει το ως σήμερα παραγκωνισμένο υπουργείο Περιβάλλοντος- στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού τον επόμενο μήνα- πιθανόν παρέχοντάς του τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε ορισμένα έργα, αλλά και την δικαιοδοσία να επιβάλει ποινές σε όσους ρυπαίνουν.