Το τρομερό “Μωρό” του καιρού θα κάνει καυτό το 2014

Το φοβερό και τρομερό "Μωρό" του καιρού, το γνωστό φαινόμενο "Ελ Νίνιο" ("Το Μωρό" στα ισπανικά), μπορεί να κάνει το 2014 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στα μετεωρολογικά χρονικά, όπως αναφέρουν πορίσματα έρευνας Γερμανών επιστημόνων.

Το Ελ Νίνιο ετοιμάζεται να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Έτσι ακόμη και αν το 2014 γλυτώσει από την καυτή του "ανάσα", τότε το θερμοκρασιακό ρεκόρ θα συμβεί το 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η πιθανότητα το φετινό καλοκαίρι να είναι το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη αγγίζει το 75%.

Υπάρχουν όμως και οι επιστήμονες που εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι τέτοιες κλιματολογικές προβλέψεις σε βάθος χρόνου δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες.

Το Ελ Νίνιο -που δεν εμφανίστηκε ούτε το 2012, ούτε το 2013- λαμβάνει χώρα, όταν θερμό νερό ανεβαίνει μαζικά από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα πάνω και εξαπλώνεται κατά μήκος του Ισημερινού προς τις δυτικές ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, φέρνοντας μαζί του μεγάλες βροχές και πλημμύρες, ενώ παράλληλα πυροδοτεί ξηρασίες και πυρκαγιές στην Αυστραλία και την Ινδονησία. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς κατά πόσο θα υπάρξει Ελ Νίνιο σε μια δεδομένη χρονιά.

Όμως οι Γερμανοί κλιματολόγοι ισχυρίζονται ότι το μοντέλο τους (που βασίζεται σε απλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διαφορά θερμοκρασιών πάνω από τον Ισημερινό και τον υπόλοιπο Ειρηνικό) μπορεί να εκτιμήσει έως και ένα έτος πριν -και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα- την εμφάνιση του Ελ Νίνιο.

Ούτως ή άλλως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το 2014 αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη έως τώρα.

"Ελ Νίνιο" σημαίνει στα ισπανικά "μωρό αγοράκι" (αναφορά στον Ιησού βρέφος) και η ονομασία δόθηκε στο φαινόμενο από Νοτιοαμερικανούς αλιείς, επειδή έβλεπαν περιοδικά τον ωκεανό να θερμαίνεται γύρω στα Χριστούγεννα. Αντίθετο είναι το φαινόμενο "Λα Νίνια" (κοριτσάκι), όταν τα νερά του Ειρηνικού στο ύψος του Ισημερινού γίνονται ασυνήθιστα κρύα.