Χους ην και εις χουν απελεύσει... και αυτή τη φορά δεν αναφερόμαστε στο γνωστό ρητό ταπεινότητας της Βίβλου αλλά σε ένα γεωλογικό φαινόμενο.
Είναι γνωστό ότι ακόμη και τα πιο ογκώδη βουνά της Γης θα γίνουν κάποτε χώμα εξαιτίας του φαινομένου της διάβρωσης.
Και μπορεί κανένας από εμάς που είμαστε ζωντανοί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη να μην προλάβει να το δει αυτό αλλά υπάρχει ένα βουνό που ίσως αποτελέσει εξαίρεση.
Μια νέα αμερικανο-νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα μέτρησε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ: ένα βουνό στη Νέα Ζηλάνδία που διαβρώνεται με σχεδόν τετραπλάσια ταχύτητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέτρηση έχουν κάνει οι επιστήμονες οπουδήποτε αλλού στη Γη.
Οι Νότιες Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας, που έχουν απότομη κλίση 35 μοιρών και δέχονται βροχοπτώσεις της τάξης των δέκα μέτρων ετησίως, διαβρώνονται με ρυθμό έως 2,5 χιλιοστών το χρόνο.
Η ταχύτητα αυτή είναι δυόμιση έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις ανώτερες γνωστές μέχρι σήμερα ταχύτητες παραγωγής χώματος, λόγω διάβρωσης. Η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός της διάβρωσης και ο αντίστοιχος ρυθμός παραγωγής χώματος συνεχίζει να αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου, ιδίως όσο πιο απότομο γίνεται ένα βουνό. Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε απότομα βουνά όπως τα Ιμαλάια πρέπει να υπάρχει εξίσου πολύ γρήγορη δημιουργία χώματος εξαιτίας της διάβρωσης.
"Δύο χιλιοστά το χρόνο ακούγεται πολύ αργός ρυθμός σε κάποιον που δεν είναι γεωλόγος, γιατί με αυτή την ταχύτητα χρειάζονται αρκετά χρόνια για να δημιουργηθεί μια ίντσα χώματος (σ.σ. 2,54 εκατοστά). Όμως για ένα γεωλόγο, ο ρυθμός αυτός είναι σοκαριστικά γρήγορος, καθώς η παραδοσιακή αντίληψη είναι ότι για κάτι τέτοιο χρειάζονται αιώνες" δήλωσε ο ερευνητής Ντέιβιντ Μοντγκόμερι, καθηγητής γεωεπιστημών του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ρίζες των φυτών παίζουν καθοριστικό ρόλο για τον τόσο γρήγορο ρυθμό διάβρωσης.