Χιλιάδες γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα ελευθερωθούν στον αέρα του Παναμά, σε μια ανατρεπτική προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας να καταπολεμήσει το δάγκειο πυρετό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός είναι μια από τις τροπικές ασθένειες, που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστά μια "απειλή πανδημίας". Εκτιμάται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη διατρέχει τον κίνδυνο να ασθενήσει.
Μολονότι ο ιός έχει εντοπιστεί ακόμη και στη Ρωσία, στην Πορτογαλία και στις ΗΠΑ, οι υποτροπικές περιοχές, όπως ο Παναμάς, κινδυνεύουν περισσότερο από μια επιδημία, λόγω του κλίματός τους, που ευνοεί την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Κυριότερος φορέας του ιού είναι ο αηδής ο αιγυπτιακός, γνωστότερος με την ονομασία "κουνούπι-τίγρης".
Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια φέρουν γονίδια, που σταματούν τον κύκλο αναπαραγωγής του κουνουπιού-τίγρη, διαταράσσοντας την ικανότητα αναπαραγωγής του αρσενικού κουνουπιού. Οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών υγείας του Παναμά ελπίζουν ότι, απελευθερώνοντας ικανό αριθμό γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, οι απόγονοι των οποίων δεν μπορούν να επιβιώσουν, ο συνολικός πληθυσμός των εντόμων αυτών θα μειωθεί σημαντικά.
Τα κουνούπια θα απελευθερωθούν σε τρεις κοινότητες της επαρχίας Αράιχαν, 18 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης του Παναμά. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ενημερώθηκαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία τους, διότι τα αρσενικά δεν τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, αλλά με νέκταρ.