Όσοι έχουν δει την ταινία του Χίτσκοκ "Τα πουλιά", πιθανό να προβούν άθελά τους σε ποικίλους συνειρμούς. Γεγονός πάντως είναι πως στην περιοχή Queensland της Αυστραλίας παρατηρείται εδώ και μέρες το φαινόμενο να πέφτουν ψόφιες νυχτερίδες από τον ουρανό. Τα κλαδιά των δέντρων γεμίζουν με δεκάδες νεκρά ζώα, τα οποία παραμένουν επιτόπου, καθώς δεν είναι πάντοτε εύκολη η απομάκρυνσή τους. Τρομακτικό κι αλλόκοτο; Ναι, αλλά και απολύτως εξηγήσιμο επιστημονικά. Τα τεχνικά συνεργεία αλλά και οι κτηνίατροι που ασχολήθηκαν με τη συλλογή των πτωμάτων τις τελευταίες δύο μέρες, αναγκάστηκαν να προβούν μεταξύ άλλων σε ευθανασίες όπου ήταν απαραίτητο αλλά και να βρουν καταφύγιο σε όσες μικρές νυχτερίδες είχαν καταφέρει να επιβιώσουν.
Τόσο οι μεν όσο και οι δε πάντως, αποδίδουν τους (δεκάδες χιλιάδες) θανάτους νυχτερίδων στο κύμα καύσωνα που έχει πλήξει το Queensland το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι νυχτερίδες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα βίαια θερμικά κύματα και τις έντονες προς το θερμότερο διακυμάνσεις του καιρού. Πολλές αποικίες νυχτερίδων, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες μεταφέρθηκαν σε πιο κλειστούς και προστατευμένους χώρους-ωστόσο όσες βρίσκονταν εγγύτερα στη θάλασσα και τις ακτές τα κατάφεραν καλύτερα. Το μοιραίο όριο για τα παράξενα ζώα, φαίνεται να είναι οι 43 βαθμοί Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, οι τοπικές αρχές προειδοποιούν τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά να πλησιάζουν τις νυχτερίδες που βρίσκονται στο έδαφος. Τα μικρά παιδιά είναι επόμενο να ελκύονται από το σχήμα και το χρώμα των νυχτερίδων, ωστόσο τα συμπαθή ζώα ενδέχεται να είναι φορείς ασθενειών, επικίνδυνων για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, ο ιός της λύσσας που μεταδίδεται από την αυστραλιανή νυχτερίδα, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και θάνατο.