Καθαρίζοντας τα μολυσμένα νερά του Βοσπόρου

Κωνσταντινούπολη. Μια μητρόπολη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα τελευταία 70 χρόνια, ο πληθυσμός της πόλης έχει δεκαπενταπλασιαστεί. Η επιβάρυνση του Βοσπόρου, τόσο από τον αυξανόμενο πληθυσμό, όσο και από την εκβιομηχάνιση της Τουρκίας είναι υψηλότατη.

Η Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Τουρκίας (TURMEPA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και παράλληλα οργανώνει δράσεις καθαρισμού των νερών.

Οι Αρχές της πόλης προειδοποιούν ότι οι υπάρχουσες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων δεν επαρκούν για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών.

Τα νερά του Βοσπόρου έχουν μετατραπεί σε υγρή χωματερή και τα επιπλέοντα σκουπίδια αποτελούν κοινό θέαμα σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Πόλης.

Μόνο φέτος έχουν συλλεχθεί από την TURMEPA 70 κιλά απορριμμάτων, το 80% των οποίων είναι πλαστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση, το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα σκουπίδια που απορρίπτονται στο Βόσπορο, αλλά τα αποχετευτικά λύματα, καθώς το 80% δεν τυγχάνει ορθής επεξεργασία.

Το βάθος στα νερά του Βοσπόρου κυμαίνεται από 36 έως 124 μέτρα. Το κανάλι έχει μήκος 30 χιλιομέτρων και μέγιστο πλάτος 3.700 μέτρα. Ήδη παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου, ουσίες που προκαλούν ευτροφισμό, δηλαδή αύξηση του φυτοπλαγκτόν και εξάντληση του οξυγόνου με σοβαρές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή.

Κάθε χρόνο, η TURMEPA συλλέγει 18 χιλιάδες τόνους λυμάτων και 1000 τόνους στερεών αποβλήτων από πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση της βιοποικιλότητας με απώλεια 120 ειδών ψαριών.