Το δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία είναι ένα πολύτιμο καταφύγιο για πολλά από τα προς εξαφάνιση είδη. Αποτελεί το σπίτι για περισσότερα από 330 είδη πουλιών, ενώ εδώ κατοικεί το 60% του συνολικού αριθμού πυγμαίων κορμοράνων του πλανήτη. Χουλιαρομύτες, πελεκάνοι και ερωδιοί συμπληρώνουν το σκηνικό.
Στο δέλτα, σύμφωνα με το Euronews, συναντάμε 70 είδη ψαριών του γλυκού νερού, το σύνολο σχεδόν δηλαδή των ψαριών αυτού του είδους που υπάρχουν στη Γηραιά Ήπειρο.
"Ο πελεκάνος είναι το σύμβολο του δέλτα του Δούναβη. Υπάρχουν εδώ περισσότερα από 3.500 ζευγάρια πελεκάνων. Έρχονται εδώ για να φτιάξουν τις φωλιές τους σε αυτά τα νησιά από λάσπη που βγαίνει στην επιφάνεια. Είναι το ιδανικό μέρος για τις φωλιές τους και για να μεγαλώσουν τα μικρά τους, καθώς εδώ κανείς δεν τους ενοχλεί. Κυρίως οι άνθρωποι, που είναι ο βασικός ένοχος για την ενόχλησή τους" εξηγεί ο δρ. Βιορέλ Κούζιτς, μελετητής πουλιών.
Η μόλυνση, η βιομηχανοποίηση, η γεωργία, τα φράγματα αλλά και οι ανθρώπινες κατασκευές βάζουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία του δέλτα. Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που κυνηγούν τα πουλιά, και μαζεύουν τα βατράχια από τις όχθες του ποταμού.
Οι οξύρρυγχοι βρίσκονται στην περιοχή εδώ και 250 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που τους κάνει το αρχαιότερο σε ηλικία ψάρι που υπάρχει στον πλανήτη. Ένα ψάρι μαθουσάλας. Τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο, εξαιτίας της λαθροθηρίας.
"Όλα τα είδη οξύρρυγχων κινδυνεύουν, λόγω της λαθροθηρίας, παρόλο που υπάρχει απαγόρευση αλίευσης, ήδη από το 2006. Παρόλο που οι οξύρρυγχοι είναι μέρος των προγραμμάτων προστασίας ζώων διαφόρων ενώσεων, η λαθροθηρία υπάρχει ακόμη" επισημαίνει η Λάουρα Χαραλάμπι, ειδικά σε θέματα ψαριών στο ενυδρείο Τουλτσέα.
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανέπαφη αυτή την τοποθεσία, που ξεχωρίζει για την μοναδική ομορφιά της.