Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Και ολόκληρη, θα λέγαμε!
Όσο καλή νοικοκυρά, ή καθαρός και τακτικός άντρας κι αν είστε, υπάρχουν ορισμένα μέρη στο σπίτι που… τα μικρόβια "κερδίζουν στα σημεία"!
Δείτε παρακάτω σε ποια αντικείμενα ή γωνιές του σπιτιού θα πρέπει, σύμφωνα με την περιβαλλοντική βιολόγο Kelly Reynolds από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ, να δώσετε ιδιαίτερη σημασία όταν καθαρίζετε:
Σφουγγαράκι και πετσέτες κουζίνας
Τα σφουγγαράκια με τα οποία πλένουμε τα πιάτα μπορεί να περιέχουν βακτήρια που ευθύνονται για μολύνσεις όπως αυτά που προκαλούν τη σαλμονέλα, το E. coli και σταφυλόκοκκο, καθώς επίσης και τον ιό της γρίπης. Η πετσέτα με την οποία σκουπίζετε τα πιάτα μπορεί επίσης να αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μούχλας… και κάθε φορά που εσείς στεγνώνετε τα πιάτα σας να… τη σκορπίζετε παντού!
Τι να κάνετε: Μετά από κάθε χρήση ξεπλύνετέ τα με ζεστό νερό, στύψτε τα καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο. Στο τέλος της ημέρας, ή κάθε φορά που καθαρίζετε μια επιφάνεια στην οποία έχετε ακουμπήσει ωμό κρέας, αποστειρώστε το υγρό σφουγγαράκι, βάζοντάς το για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων (προσέξτε να είναι υγρό, διαφορετικά μπορεί να αρπάξει φωτιά) και βάλτε τις πετσέτες κουζίνας στο πλυντήριο.
Καθαρίζετε τον πάγκο της κουζίνας καθημερινά με ένα απολυμαντικό σπρέι και αλλάζετε το σφουγγαράκι της κουζίνας μετά από μερικές εβδομάδες.
Νεροχύτης
Στο νεροχύτη "φιλοξενούνται" περισσότερα από 500.000 βακτήρια (δέκα φορές περισσότερα από αυτά που συναντά κανείς στο καπάκι της τουαλέτας), λέει η Reynolds.
Επιφάνειες κοπής και σκεύη κουζίνας που έρχονται σε επαφή με ωμά κρέατα "κουβαλούν"
πιθανούς παθογόνους παράγοντες. Αν στο όλο "σκηνικό" προσθέσετε και την υγρασία και τα υπολείμματα τροφών, τα οποία "ενθαρρύνουν" την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων… το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένας τεράστιος πληθυσμός μικροβίων στο νεροχύτη σας.
Τι να κάνετε: Μερικές φορές την εβδομάδα, και αφού έχετε τελειώσει με τα ωμά τρόφιμα, απολυμάνετε το νεροχύτη, τρίβοντάς τον με ένα σφουγγάρι για να απομακρύνετε τα βακτήρια από την επιφάνειά του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο που φεύγουν τα νερά. Ψεκάστε ακόμη τη βρύση και τα χερούλια του ζεστού και του κρύου νερού. Αφήστε το καθαριστικό προϊόν να δράσει για μερικά λεπτά και ξεβγάλτε.
Οδοντόβουρτσες
Καθημερινά "γεμίζετε" την οδοντόβουρτσά σας με μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα σας. Μετά την αφήνετε να στεγνώσει σε ένα… γεμάτο υγρασία μπάνιο, πολλές φορές σε σημεία που βρίσκονται κοντά στη λεκάνη της τουαλέτας… με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθεί από τα αερομεταφερόμενα βακτήρια, που "απελευθερώνονται" με κάθε πάτημα στο καζανάκι.
"Μπορεί να αρρωστήσετε εξαιτίας της οδοντόβουρτσάς σας", λέει η Reynolds.
Τι να κάνετε: Βάλτε την οδοντόβουρτσά σας να στεγνώσει σε κάθετη θέση (μέσα σε ένα ποτήρι) μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας. Ένας ακόμη απλός τρόπος να μειώσετε τον αριθμό των αερομεταφερόμενων βακτηρίων στο χώρο της τουαλέτας, είναι να κλείνετε το καπάκι της λεκάνης, κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι.
Μια φορά την εβδομάδα, απολυμάνετε την οδοντόβουρτσά σας, στο ειδικό πρόγραμμα του πλυντηρίου πιάτων, για να "σκοτώσετε" τα βακτήρια.
Ακόμη, αντικαταστήστε τη κάθε τρεις μήνες, ή μετά από κάποια αρρώστια.
Ηλεκτρονικές συσκευές
Τα τηλεκοντρόλ και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, συσκευές που χρησιμοποιούν όλα τα μέλη μιας οικογένειας, και που σπάνια καθαρίζονται, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο βρώμικα αντικείμενα ενός σπιτιού.
Τι να κάνετε: Σκουπίστε με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι όλα τα τηλεκοντρόλ, πληκτρολόγια, ποντίκια υπολογιστή και καλύμματα κινητών και tablet που έχετε στο σπίτι, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (αφού τα έχετε απενεργοποιήσει).
Χαλί σαλονιού
Το χαλί στο δωμάτιο του σπιτιού, απ’ όπου περνάνε όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς και οι επισκέπτες, μπορεί να περιέχει μέχρι και 200.000 βακτήρια.
Τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, υπολείμματα τροφών, γύρη και τρίχες και νεκρά κύτταρα από κατοικίδια (για όσους έχουν και ζωάκια μέσα στο σπίτι) λειτουργούν ως ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων. Κάθε φορά που πατάτε επάνω στο χαλί, ή το παιδί σας κυλιέται επάνω σε αυτό… τα βγάζετε στην επιφάνεια.
Τι να κάνετε: Βάζετε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας παράλληλα ειδικό απολυμαντικό για χαλιά. Μία φορά το χρόνο φωνάξτε ένα ειδικό συνεργείο καθαρισμού για να καθαρίσει/απολυμάνει με ατμό τα χαλιά σας.
Πετσέτες μπάνιου
Όταν αφήνετε τις υγρές πετσέτες για 20 λεπτά ή παραπάνω χωρίς να τις στεγνώσετε, μπορεί να αναπτυχθούν μούχλα και βακτήρια, που ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα.
Τι να κάνετε: Αερίστε και στεγνώστε την πετσέτα σας μετά από κάθε χρήση. Ιδανικά, αν έχετε στεγνωτήριο… πετάξτε μέσα εκεί μετά από κάθε χρήση. Πλύνετέ τες μετά από τρεις ή τέσσερις χρήσεις.
Πορτοφόλι/τσάντα
Τα πορτοφόλια και οι τσάντες αποτελούν «φωλιά» χιλιάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων βακτηρίων. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές το έχετε πιάσει, ενώ είστε έξω.
Τι να κάνετε: Καθαρίστε τα (ανάλογα με το υλικό) με κάποιο ειδικό απολυμαντικό προϊόν. Αν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, ακόμη καλύτερα.
Και… κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι… μην ακουμπάτε την τσάντα ή το πορτοφόλι σας στον πάγκο της κουζίνας.
Το κρεβατάκι του κατοικίδιού σας
Κάθε φορά που βγάζετε το σκυλί σας βόλτα, χαίρεστε με… τη χαρά του να κυλιέται στα χώματα και τις λάσπες.
Μόνο που… όλα όσα «παίρνει» απ’ έξω τα κουβαλά και μέσα στο σπίτι σας.
Τι να κάνετε: Μία φορά την εβδομάδα βγάλτε το κάλυμμα και πλύνετέ το στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Αν έχετε στεγνωτήριο, ρίξτε το και εκεί. Αν δεν βγαίνει χρησιμοποιείστε κάποιο ειδικό απολυμαντικό σπρέι.