ISON: Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον κομήτη του αιώνα

Όταν το ρολόι δείξει 20.30 απόψε το βράδυ και μέχρι να δείξει 20.45 θα είναι η... ώρα της αλήθειας για το λεγόμενο "κομήτη του αιώνα" τον ISON. Την ώρα αυτή (ώρα Ελλάδας), ο κομήτης που τριγυρνά στο διάστημα εδώ και 1.000.000 χρόνια θα περάσει στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο (στο λεγόμενο περιήλιό του).

Και εκεί θα κριθούν όλα: ίσως καταφέρει να περάσει αλώβητος από την καυτή ανάσα του Ήλιου, είναι όμως πιθανό να μην αντέξει τη θερμοκρασία αλλά και τις βαρυτικές δυνάμεις και να γίνει σκόνη.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι, με διαστημικά (STEREO, SOHO, SDO, Hinode) και επίγεια τηλεσκόπια, θα παρακολουθούν την παράτολμη βουτιά του κομήτη μέσα στην καυτή ατμόσφαιρα του Ήλιου, όπου θα συναντήσει θερμοκρασίες άνω των 2.000 βαθμών Κελσίου, οι οποίες θα μπορούσαν να λιώσουν ακόμα και σίδηρο. Ορισμένοι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, πιστεύουν ότι ήδη ο κομήτης (με την επίσημη ονομασία C/2012 S1) δείχνει σημάδια αποσύνθεσης.

Ο κομήτης προέρχεται από το παγωμένο Νέφος του Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός, ταξιδεύει με ταχύτητα άνω του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων την ώρα και θα περάσει από τον Ήλιο σε απόσταση μόλις 1,2 εκατ. χλμ. από αυτόν.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον κομήτη Λαβτζόι, ο οποίος πέρασε πολύ κοντά από τον Ήλιο το 2011 και καταστράφηκε τελικά. Όμως ο ISON είναι αρκετά μεγαλύτερος (ο στερεός πυρήνας του έχει διάμετρο 400 έως 1,2 χιλιομέτρων), πράγμα που μπορεί να τον προστατέψει, αφήνοντας ανέπαφο ένα μεγάλο μέρος του.