Από τις 11 Νοεμβρίου και για δυο εβδομάδες, εκπρόσωποι από 200 χώρες προσπαθούν στην Βαρσοβία να καταλήξουν έως το 2015 σε μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2020.
Ωστόσο, η διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ουσιαστικά έληξε σήμερα χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα- αντίθετα, διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης και επεισοδίων αφού μεγάλες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η WWF αποσύρθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το χώρο των διαπραγματεύσεων.
Παρόλα αυτά, οι οι συνομιλίες πήραν παράταση μιας ημέρας προκειμένου οι παγκόσμιες δυνάμεις να βρουν κοινό τόπο στον περιορισμό των εκπομπών των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον κόσμο - τελευταίο δραματικό παράδειγμα των επιπτώσεων ο τυφώνας Χαϊγιάν στις Φιλλιπίνες.
Σημείο διαφωνίας είναι το ποιος πρέπει να κάνει τι και πότε, δηλαδή σχεδόν τα πάντα. Άλλωστε, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τα σημάδια των κλιματικών αλλαγών που γίνονται ολοένα και εντονότερα, οι στόχοι των χωρών σε αυτό το γύρο των συνομιλιών σε σχέση με την εκπομπή αέριων ρύπων, είναι μάλλον μετριοπαθείς.
ΕΕ και ΗΠΑ θέλουν να απαλλαγούν από το διαχωρισμό των πλούσιων και φτωχών χωρών, που καθόριζε στο παρελθόν τις συνομιλίες.
"Υπάρχει ακόμα μια ομάδα που σκέφτεται διαφορετικά και που προσπαθεί να υψώσει ξανά το τείχος ασφαλείας. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ΕΕ και από άλλους, γιατί γνωρίζουν ότι μόνο αν όλοι μας κάνουμε ότι μπορούμε, θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε μετά το 2020" δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για το Κλίμα Κόνι Χέντεγκαρντ.