Το 2013 χαρακτηρίσθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα- όπως ο πρόσφατος φονικός τυφώνας Χαϊγιάν- και από άνοδο της στάθμης των θαλασσών σε ύψος ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού,το 2013 είναι μία από τις δέκα πιο ζεστές χρονιές από το 1850, οπότε και άρχισαν να τηρούνται αρχεία.
Εξάλλου "η μέση στάθμη της θάλασσας έφθασε σε νέο ρεκόρ το Μάρτιο του 2013", αναφέρουν οι ειδικοί.
Στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκαν θερμοκρασίες ανώτερες του μέσου όρου, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, τη βόρεια Βόρεια Αμερική, τη βορειοανατολική Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και ένα μεγάλο μέρος της Ευρασίας.
Η περίοδος Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 ήταν πιο ζεστή απ' ό,τι η αντίστοιχη του 2011 και του 2012, όταν το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο είχε ψυχράνει την ατμόσφαιρα.
"Η στάθμη των θαλασσών αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 3,2 χιλιοστά το χρόνο, ο οποίος αντιστοιχεί στο διπλάσιο εκείνου που είχε καταγραφεί τον 20ό αιώνα, ο οποίος ήταν 1,6 χιλιοστό/έτος", προειδοποιούν.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μισέλ Ζαρό, "η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει επειδή λιώνουν παγετώνες, εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου".
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο ίδιος, "η παγκόσμια περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια έφθασε σε νέα ύψη το 2012 και περιμένουμε να φθάσει και πάλι σε άνευ προηγουμένου επίπεδα το 2013. Αυτό σημαίνει πως προοριζόμαστε για ένα πιο θερμό μέλλον".
Ένα μέλλον πιο θερμό και πιο επικίνδυνο για τους πληθυσμούς.
"Παρόλο που δεν μπορούμε να αποδώσουμε άμεσα τους τροπικούς κυκλώνες στην κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καθιστά ήδη πιο ευάλωτους τους πληθυσμούς των παραλίων στα κύματα των καταιγίδων, κάτι που είχε τραγικές συνέπειες στην περίπτωση των Φιλιππινών", εξηγεί ο Ζαρό αναφερόμενος στον τυφώνα Χαϊγιάν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν η σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τη συχνότητα των τροπικών κυκλώνων εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολυάριθμων ερευνών, οι ειδικοί ήδη αναμένουν πως η συχνότητα των φαινομένων αυτών θα αυξηθεί.
Διαβάστε ακόμα:
Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει φονικούς τυφώνες σαν το Χαϊγιάν