Όπως ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι και άλλοι σχετικοί επιστήμονες, ο Χαϊγιάν είναι ο ισχυρότερος ίσως τυφώνας που χτύπησε ποτέ στη Γη.
Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που βλέπουμε μια οργισμένη δύναμη της φύσης να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της. Περίπου ένα χρόνο πριν ο τυφώνας Σάντι χτύπησε τις ΗΠΑ ενώ ακόμη ένας ανεμοστρόβιλος προκάλεσε θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές το Μάιο στην Οκλαχόμα.
Διαβάστε: Ανεμοστρόβιλος: Τυχαίος Αρμαγεδδών ή η καθημερινότητα της κλιματικής αλλαγής;
Συχνά διαβάζουμε για ανεμοστρόβιλους, κυκλώνες, τυφώνες... Ποια όμως η διαφορά τους;
Και τι θα θέλαμε ίσως να ξέρουμε για αυτά;
Ανεμοστρόβιλος - Κυκλώνας - Τυφώνας: Είναι όλα ήδη καταιγίδων. Αυτό που ποικίλει είναι η ένταση και κυρίως το πού εκδηλώνονται. Ο ανεμοστρόβιλος χρησιμοποιείται για φαινόμενα στις περιοχές του Ατλαντικού, της Καραϊβικής του κεντρικού και νοτιοανατολικού Ειρηνικού. Τυφώνας εκδηλώνεται στον Ειρηνικό. Κυκλώνες ονομάζουν τα φαινόμενα αυτά στον κόλπο της Βεγγάλης και την Αραβική Θάλασσα. Αν εκδηλώνεται σε τροπική ζώνη, ονομάζεται τροπικός κυκλώνας ή καταιγίδα (πχ σε περιοχές της Ινδίας και τον Ινδικό Ωκεανό).
Ένταση: Μια καταιγίδα ονομάζεται τροπική όταν οι άνεμοι που πνέουν έχουν ένταση άνω των 63 χλμ/ ώρα. Γίνεται ανεμοστρόβιλος, τυφώνας ή κυκλώνας όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα 119 χλμ/ωρα σε ταχύτητα. Υπάρχουν 5 βασικές διαβαθμίσεις ανάλογα με την ένταση των ανέμων. Η υψηλότερη διαβάθμιση είναι η 5 όπου οι άνεμοι ξεπερνούν τα 249 χλμ/ώρα.
Κατεύθυνση: Αν εκδηλώνονται στο βορρά ή στον ισημερινό στριφογυρίζουν αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού ενώ αν εκδηλώνονται στο νότο στριφογυρίζουν με τη φορά του ρολογιού.
Εποχή: Στον Ατλαντικό και τον κεντρικό Ειρηνικό, εποχή των τυφώνων είναι από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Στον ανατολικό Ειρηνικό από 15 Μαΐου έως και 30 Νοεμβρίου. Στο βορειοδυτικό Ειρηνικό εκδηλώνονται όλο το χρόνο. Στον κόλπο της Βεγγάλης σε δυο περιόδους: από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο.
Πού εκδηλώνονται οι περισσότεροι: Ακριβώς εκεί που χτύπησε ο Χαϊγιάν, στο βορειοδυτικό Ειρηνικό. Κάθε χρόνο εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 27 μείζονες καταιγίδες. Ο Χαϊγιάν φέτος είναι ο 28ος και ήδη εκδηλώθηκε και ένας 29ος. Στον Ατλαντικό αντίστοιχα εκδηλώνονται 11 τυφώνες κατά μέσο όρο το χρόνο. Φέτος έχουν εκδηλωθεί 12.
Ποιος τους... βαφτίζει; Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Το όνομα καθενός εξαρτάται από την περιοχή που χτυπά - παίρνει όνομα... τοπικό! Όταν ένας τυφώνας προκαλέσει πολλά θύματα ή καταστροφές, όπως πχ ο Κατρίνα το 2005 στη Νέα Ορλεάνη, τότε δεν δίδεται ξανά το ίδιο όνομα σε άλλον. Οι Φιλιππίνες - καθ' ότι έχουν αρκετούς τυφώνες- έχουν και δικό τους σύστημα ονοματοδοσίας και ο Χαϊγιάν ονομάζεται επίσης και Γιολάντα.
Διαβάστε: Ένας υπερ-τυφώνας θα χτυπά τις ΗΠΑ κάθε δυο χρόνια
Πώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει τις καταιγίδες; Όταν τα νερά του Ειρηνικού θερμαίνονται εξαιτίας του Ελ Νίνιο, υπάρχουν λιγότερες καταιγίδες στον Ατλαντικό. Ο Ειρηνικός αντίστοιχα έχει περισσότερες καταιγίδες όταν εκδηλώνεται το Ελ Νίνιο. Φέτος δεν έχει εκδηλωθεί ούτε το Ελ Νίνιο, ούτε το αντιδιαμετρικό του φαινόμενο Λα Νίνια.
Το κόστος μιας θεομηνίας: Οι φυσικές καταστροφές το 2012 σε αριθμούς