Υπό εξαφάνιση τα φοινικόδεντρα στη Μαδαγασκάρη

Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης είναι τα φοινικόδεντρα της Μαδαγασκάρης εξαιτίας της αποψίλωσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση το 83% των 192 διαφορετικών ειδών δέντρων έχει προστεθεί στη λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η οργάνωση χαρακτηρίζει “τρομακτικά” τα στοιχεία και επισημαίνει ότι η απώλεια των δέντρων θέτει επίσης σε κίνδυνο τόσο τα ζώα όσο και τις ανθρώπινες ζωές.

Τα νέα ευρήματα ανεβάζουν τον αριθμό των ειδών υπό εξαφάνιση παγκοσμίως σε 20.219.

Η γενική διευθύντρια της οργάνωσης, Jane Smart, είπε ότι η τελευταία μελέτη δείχνει πως η κατάσταση δεν μπορεί πια να αγνοηθεί. “Οι αριθμοί των φοινικόδεντρων στη Μαδαγασκάρη είναι πραγματικά ανησυχητικοί, ειδικά καθώς η απώλειά τους επηρεάζει τη μοναδική βιοποικιλότητα του νησιού και των κατοίκων του”, είπε ακόμα.

Κίνδυνος ντόμινο

Η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί μετά τη Γροιλανδία, τη Νέα Γουίνεα και το Μπόρνεο.

Εξαιτίας της απομόνωσής της τα περισσότερα από τα θηλαστικά, τα μισά πτηνά και τα περισσότερα φυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη.

Τα φοινικόδεντρα αντιπροσωπεύουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βιοποικιλότητας του νησιού, με αρκετές από τις φτωχότερες κοινότητες να βασίζονται σε αυτά τα δέντρα για να εξασφαλίσουν τη στέγη και το φαγητό τους.

Τα σκληρά υλικά του χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σπιτιών, σκευών και χειροτεχνιών όπως επίσης και στην παραγωγή τροφίμων, ποτών και φαρμάκων.

Όμως τα δάση έχουν συρρικνωθεί δραστικά καθώς η γη αποψιλώνεται για καλλιέργειες και υλοτομία.

Ζώα όπως ο κερκοπίθηκος έχουν πέσει θύματα της αποψίλωσης των δασών.

Ο αριθμός των ζώων και φυτών που κινδυνεύουν να εκλείψουν παγκοσμίως σύμφωνα με τη “κόκκινη λίστα” της Διεθνούς Οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος ανέρχεται σε 65.518.